Inom low carb-rörelsen finns det massor med recept på som imiterar och ersätter bröd, så det är onekligen ett enkelt sätt att få sig mat och bli mätt. Allt ifrån stekta ägg till saker som är mer brödlika i konsistensen bakade på fiberhusk, nötter eller mandel för att efterlikna mjölets egenskaper.

Det är lätt att ta fram en bit bröd, bre rejält med smör på och sedan lägga på något gott pålägg. En snabbt gjord och mättande måltid. Och bra mycket lättare att äta pålägget om det ligger på ett bröd. Jag äter ju sällan bröd, men som resemat och utflyktsmat hjälps det inte att en matig macka är en lätt transporterad matsäck. Och nu pratar jag då inte om de vidriga baguetterna som säljs över allt för dyra pengar: Där man betalar för en seg brödbit, lite lättmargarin, några trötta salladsblad, en tunn skiva tomat och 2 ostskivor. Fungerar bra som fika kanske, men knappast som en måltid. Då krävs det ordentligt med protein också.

Tyvärr så verkar kolhydratinnehållet ha ökat under åren. Tyckte inte det var några problem förut att hitta bröd som låg på 30-35 gram kolhydrater/100 gram. Numera verkar de flesta ligga kring 45 gram kolh/100 gram. Och massor med konstiga tillsatser som extra tillsatt gluten – för att höja proteinhalten och sänka GI:t så man kan kalla det för GI-bröd? Eller för att kunna sätta på ett nyckelhålsmärke?

Så vill man ha köpt mjukt bröd, så gäller det att botanisera hårt i brödhyllan numera. Eller baka själv med massor av fibrer och grovt mjöl. Har letat efter low carb bröd i mina matvaruaffärer, men här verkar det inte ha slagit igenom i varje fall.

Om någon vet var i Umeå low carb-bröd säljs, så vill jag gärna veta!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *