En stor studie som jag hörde sammanfattas på radio i ”Vetandets Värld”, då jag satt och åt lunch idag. Fritt ur minnet (jag kan komma ihåg saker fel – orginalprogrammet finns här):

Syftet med studien var att studera vilken sammansättning av kolhydrater och protein som var enklast att hålla vikten på efter en viktnedgång. Fettmängden var låg i alla varianterna av dieter.

Deltagarna fick starta med att äta en VLC-diet (dvs pulverdiet) under 8 veckor. De som gått ner minst 8% av sin vikt fick vara med i den fortsatta studien. De som inte gick ner tillräckligt i vikt från start, fick istället agera kontrollgrupp och äta en ”normalt” sammansatt kost.

Slutsats: De som bäst höll sin nya låga vikt var de som åt mycket protein och långsamma kolhydrater (ju mer fullkorn, desto bättre). Fibermängden var mindre intressant: Det skulle vara så hela obearbetade korn som möjligt. Man åt också automatiskt minst mängd kolhydrater i denna sammansättning, även om man inte reducerade dem till ett minimum som i LCHF. Men protein mättar och långsamma kolhydrater håller en mätt länge.

Det är väl det jag misstänkt länge och den devis vi äter efter numera: Mycket protein och bara lågt GI på resten.

En varningens ord för oss som provar hemma var att inte äta VLC-kost på egen hand längre än tre veckor och att bästa resultat oftast åstadkoms om man hade någon form av ledning/coaching. Jag kan nog hålla med om det. Det är inte alltid lätt att äta rätt på egen hand. Och man behöver ibland lite peppning och nya idéer.

Så vi kör på i samma banor här hemma. Jag tycker att jag gått ner lite faktiskt. Inte mycket men, men det verkar gå åt rätt håll sakta men säkert och då får man vara nöjd. Just nu fokuserar jag mer på att äta bra, näringsriktig mat och hålla stressen under kontroll, än att gå ner i vikt. En kropp i harmoni kommer att hitta rätt till slut.

Jag försöker också hålla igång med träningen. Jag hade ett jätteintensivt pass på bara 20 minuter i förrgår som inte kändes speciellt då jag höll på men som gav mig världens träningsverk efteråt! Tala om effektiva övningar. Men så blir det då man låter en PT styra upp träningen!

[ Aftonbladet ]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *