”Are you a guy named Maria or a geek girl?”
Frågan fick jag då jag gick in på en IRC-kanal för att be om hjälp med min Ubuntu-installation. Det fascinerade är att antingen är man en kille – eller så är man en nördig tjej – inte bara tjej! Inga vanliga tjejer går uppenbarligen in på en IRC-kanal för Linux-nördar en fredag kväll/natt som dessutom är Valborgsmässoafton. Hur långt har vi kommit när det gäller jämställdhet egentligen?

Bakgrunden är att jag lessnade på att min lilla Compaq Mini 730EO varit segare än segast med Windows XP. Läste på nätet och enligt uppgift skulle Ubuntu Netbook Edition 10.04 ”work out fo the box”. Det kändes som ett bra sätt att pigga upp den lilla sega svarta saken.

Så med min vanliga entusiasm laddade jag ner ISO-filen och gjorde en bootbar USB-sticka av den och bootade sedan om datorn.

Installera Ubuntu-Netbook 10.04” – självklart.
Radera och använd hela disken” – absolut. Hade bara 20 GB ledigt och varför spara på ett OS som inte fungerar? Finns ingen anledning att vara feg.
Installera” – och sedan väntar och väntar man…

Efter installationen startar den lilla svarta datorn upp bara fint. Snabbt som tusan går det och glad i hågen försöker man då ansluta till internet – vilket inte gick alls. En driver-fil verkar saknas för det trådlösa kortet enligt syslog:en.

ERROR: Firmware file "b43/ucode15.fw" not found
ERROR: Firmware file "b43-open/ucode15.fw" not found

Det fina med Linux är att det finns hjälpsamt folk överallt. Så jag kopplade upp mig på en IRC-kanal och man blir förvånad över vilken aktivitet som pågår. Ställer min fråga och får snabbt svar. Alla förslag jag fick byggde dock på att datorn redan hade internet-access, så det hjälpte inte speciellt mycket. Men jag fick i varje fall lära mig det mesta om vilka paket som behövdes för att installera drivrutiner för ett Broadcom-kort. Inget funkade dock. Hamnade i oändliga loopar när jag försökte installera paketen manuellt. Och att stoppa i ethernet-kabeln gav inte heller någon internet-access. Ingenstans läste jag att man absolut var tvungen att ha tillgång till internet under hela installationen….

Till slut lät jag i varje fall ethernet-kabeln sitta i under hela installationen och vips – så kom datorn upp alldeles utmärkt på internet via den fasta linan.

Sedan installerade jag via Synaptic paketen:

b43-fwcutter
bcmwl-kernel-source

Efter omboot så funkade det trådlösa nätverket helt perfekt.

Nästa steg var att få Glocalnets mobila bredband att fungera. USB-dongeln heter GI0225. Den processen var däremot hur enkel som helst.
Jag valde bara: ”Ny mobil bredbandsanslutning” och svarade på alla frågorna som kom upp.
Välj din leverantör: Glocalnet.
Tyvärr var adressen som angavs i det förkonfigurerade programmet fel.
Jag gick då  in via Nätverksanslutningar –>Mobilt bredband och ändrade:

APN: bredband.glocalnet.se

Sedan var det bara att ansluta under den lilla trådlösa symbolen i menyn.

Visst tog det onödigt lång tid och lite extra besvär att byta OS till Linux, men oj så snabb och lättjobbad den lilla svarta blev igen. Och det mesta finns redan installerat och bara att starta upp.

Och tyvärr är jag nog ”a geek girl”…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *