hamster off-white offwhite

Låt din nya hamster vara ifred de första två dagarna, även om det känns jättesvårt att låta bli den lilla sötnosen. Men hamstern behöver få vänja sig vid sitt nya hem och sin nya miljö. Hur fort det går att få just din hamster tam beror till en del på hur mycket den har varit hanterad tidigare.

Börja med att tvätta händerna så att du inte luktar mat. Stick sedan in handen försiktigt i buren och prata lugnt med hamstern så att den vänjer sig vid din lukt och din röst. Gräv lite i bottenströet, dels för att göra lite ljud och göra hamstern uppmärksam, men också för att ge dina händer lite av den doft som hamstern är van vid. En hamster ser dåligt men hör bra och lär sig känna igen din röst. Locka gärna fram hamster med en godbit som hamstern kan äta direkt från din hand när den vågar. Om hamstern inte vågar ta den från din hand, lämnar du godiset på samma plats och försöker på nytt igen nästa kväll. Det kan ta flera veckor innan din hamster är van vid dig.

Hamsterträning är likadan träning som för andra djur: Du ska lära din hamster att förknippa dina händer och din röst med något bra och någon som ger den belöning (lek och godis).

Till slut kommer hamstern att våga sig upp i din hand på egen hand. Lyft inte upp hamstern första gången den vågar sig upp i din hand och håll inte hamstern i luften för länge första gången du känner att det är dags att lyfta den. När du lyfter upp hamstern första gången bör du inte göra det för högt och ovanför något mjukt underlag som hamstern kan ramla i om den skulle sprattla till. Ett bra tips innan du är säker på att du kan bära din hamster längre sträckor är att vända hamsterns hus upp och ner. Guida hamstern ner i det och transportera sedan både hus och hamster till ett säkert ställe där du kan sitta med hamstern och låta den röra sig fritt.

Närma dig aldrig hamstern ovanifrån, då alla gnagare förknippar detta med fara (ett rovdjur eller rovfågel som närmar sig) utan närma dig hamstern med handen från sidan. Gör inte heller några häftiga rörelser utan rör dig lugnt och prata lugnt.

För att lyfta hamstern kupar du båda händerna lätt och närmar dig från båda sidorna, så att händerna kommer under hamstern. Tänk dig att du mycket varsamt och försiktigt ”skopar” upp hamstern som när man dricker vatten med båda händerna ur en bäck. När du väl kan bära din hamstern ska du använda båda händerna så att du håller en hand under den och den andra handen kupad ovanför hamstern, för att förhindra att hamstern hoppar ur dina hand. Det finns en video sist på sidan att titta på.

Om man måste lyfta hamstern innan den är handtam så måste man ta hjälp av en handduk, handskar eller lura in den i en liten behållare som går att flytta den i.

Ha tålamod och ge inte upp.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *