Läser ofta om folksjukdomen IBS (irritable bowel syndrome), eller ballongmage som det kallas i vardagligt tal. Är ofta förvånad över de råd som de som känner sig drabbade får. Varför gör man det inte enkelt för sig och föreslår att man tar bort allt som kan ligga i magen och jäsa? Japp: Det är just low carb som jag förespråkar.

Nu har jag förstått att IBS kan vara en slasktrattsdiagnos, dvs hittar man ingen annan orsak kan man skylla på IBS för uppsvällda magar. Men varför inte i varje fall testa low carb och se om det hjälper?

Jag levde alltid själv förut med just ballongmage, men så länge jag äter korrekt low carb mat så är jag helt symptomfri. Och svullen mage är inte roligt. Det gör fruktansvärt ont och vissa dagar kunde man knappt gå upprätt eller ha byxor som smet åt i midjan. Detta är dock en svunnen tid. Men det bygger på att jag begränsar intaget på allt som ligger och jäser i magen: Spannmål (främst vete) och frukt. Tugga tuggummi har alltid gett mig svullen magen. Baljväxter och kolsyra kan också påverka negativt.

Jag tror att man måste prova sig fram själv lite vad som påverkar magen negativt och inte – men att prova en period med low carb kan vara en bra start. Sedan kan man öka på och prova olika saker för att se var ens egen toleransnivå ligger. Men low carb kan säkert göra livet lättare för många med svullna magar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *