Uppenbarligen måste många göra just det, för när jag öppnade dagens skörd av reklamblad efter julhelgerna, så innehöll i princip alla extrapris på någon pulverdiet!
Måste betyda att inte så många äter low carb som man hoppas på. För jag skäms nästan över hur mycket och hur god mat jag har ätit denna julhelg. Och byxorna har blivit lite större i midjan på kuppen!

Jag kände mig däremot lite stinn och uppstoppad före jul. Hade det lite kämpigt och stressigt under den tidiga hösten och hur goda intentioner man än har, så är inte stress och bekymmer befrämjande för vikten och det allmänna välbefinnandet. Det blev lite för mycket slarv och ”testande” på vilken mat jag kunde klara av att äta, för att det skulle vara riktigt bra.

Men efter att ha återgått till en striktare kost under senhösten och haft en lång skön julledighet med massor av god mat och fysiskt arbete, så är jag i kanonform igen.

Inga pulverdieter här inte! Bara low carb och njuta av livet.

Sedan är jag allmänt skeptisk till pulverdieter över huvud taget. De fungerar – absolut! Svält fungerar om man vill minska i vikt på vågen. Det är VLCD (very low calorie diets – lågkaloridieter) som innehåller lite energi men håller hungern under kontroll.

Däremot kan jag säga att jag inte känner någon – absolut ingen – som lyckats behålla vikten efter att ha gått ner genom att dricka pulverdrycker. Jag tror att man – om man har mycket god självdisciplin – kan använda dem som en snabb kickstart under en kort period (mycket kort!) för att få bort sockersuget, men att man sedan bör gå över till att äta mat som gör att kroppen inte försätts i svältläge utan håller upp förbränningen och fortsätter att förbränna fett. Få VLCD-dieter verkar också ha något framgångsrikt program för att uppehålla den nya vikten, eftersom så få lyckas hålla den. I regel brukar man väl rekommendera en återgång till någon sorts lågfett-kost, vilket vi ju vet är nästan omöjlig att hålla vikten på om man en gång varit överviktig.

Fast samtidigt förstår jag inte varför man måste gå den här omvägen via pulver-påsar med minst sagt komplicerade kemiska sammansättningar? Varför inte istället lägga om kosten en gång för alla: Börja med en strikt low carb period, typ Atkins induction, för att sedan utöka antalet kolhydrater till en nivå som man känner sig bekväm med för resten av livet.

Handlar användningen av pulverpåsar om att man har svårt att få igång sin viktminskning finns det massor av tips om orsaken, men skulle inget hjälpa kan man prova på en ”Fat Fast”, som är framtagen just för att ge en kick start på viktnedgången för de som har mer motsträviga kroppar.

Men till syvende och sist handlar low carb om att äta mat som man mår bra av!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *