Det här är en fråga som jag fått mycket både via mail och gästboken. En fråga som jag är väldigt ovillig att svara på… Anledningen är att jag själv är fullt fysiskt frisk och utgår ifrån detta då jag skriver och berättar om mina erfarenheter. Jag har heller inga medicinska kunskaper som gör att jag är kvalificerad nog att svara på den typen av frågor. Om man har medicinska problem så tycker jag att man alltid ska göra förändringar i samarbete med sin läkare.
Huruvida det är farligt eller inte att äta low carb och hur en fettrik diet kan påverka kolesterolvärdet finns det delade meningar om. En sökning på Googles med ”cholesterol low carb diet” ger en hel del träffar!
Det finns en hel del intressant skrivet om kolesterol och lågkolhydratkost på Barry Groves sidor.
Atkins har också tagit upp detta i ett av sina FAQ (bläddra ner på sidan). En intervju med honom finns här.
Lowcarb.Ca har en annan intervju med Atkins angående detta.
Uffe Ravnskov har skrivit om The Cholesterol Myths.
Sammanfattningsvis kan väl sägas att low carb-förespråkarna hävdar att dieten inte är negativa när det gäller kolesterolvärden. Kosten höjer det goda kolesterolet och sänker det dåliga. De hävdar också att de enda studier som gjorts på hur kolesterolvärdena beror på olika typer av fetter i kosten, är gjorda på personer som ätit kolhdyratrika dieter. Motståndarna till low carb hävdar då givetvis mosatsen: Att de studier som gjorts är relevanta även för de som följer en low carb diet.
Min åsikt är att man ska känna sig trygg i den diet man väljer. Är man osäker på om verkligen lågkolhydratkost passar, så föreslår jag att man väljer en mindre restriktiv kostplan som t.ex. Montignac eller Fedon Lindberg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *