Som jag skrev tidigare under rubriken som behandlade platåer, så kommer kroppen att sträva mot sin idealvikt. Äter man en korrekt lågkolhydratkost så kan denna kost även användas för att underviktiga ska nå normalvikt, på samma sätt som att överviktiga ska nå sin egentliga normalvikt. Initialt så går de flesta ned knappt 3 kg den första veckan eftersom kroppen släpper ifrån sig vatten. All viktminskning/viktökning utöver detta beror på förändringar i kroppsfett och muskler. Vill man bara ta bort något extra kilo, som man själv upplever som övervikt, är det inte alls säkert att den här kosten fungerar!
Ett fenomen som många normalviktiga upplevt då de börjat på den här kosten är att de faktiskt ökat i vikt istället för att minskat (efter den initiala vattenreduceringen). Andra står helt still, men upplever att de mår så mycket bättre på den här kosten att de fortsätter i alla fall.
Mitt råd sådana här gånger är att slänga vågen och istället ta fram måttbandet: Börja mäta dig istället för att väga dig. Kanske har du minskat i omfång, fått mer muskler och mindre fett, trots att vågen är oförändrad eller till och med ökar.
Tränar du väldig mycket och intensivt så skulle jag också råda dig att också titta på de ketogeniska dieterna som är speciellt utformade för de som tränar hårt – CKD (Cyclical Ketogenic Diet) som exempel. Där går träningen och kosten hand-i-hand och antalet kolhydrater anpassas efter var man ligger i träningscykeln. Flera av dessa finns förklarade här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *