Även en hamster behöver få röra på sig men den ska aldrig vistas utanför buren utan tillsyn. Det finns selar att använda, men en hamster är ett litet djur och en sele är inte det enklaste att vare sig sätta på eller hantera en lätt hamster i. Det är lätt att man drar till för kraftigt så att hamstern flyger all världens väg. Vi har ändå en sele till vår lille hamsterpojke och han verkar trivas att gå i den korta stunder. Men det är hamstern som är på promenad med dig – inte tvärtom. Vistelse utanför buren i en springboll, lekhage eller hamstersäkrad miljö är att föredra.

En springboll bör precis som hamsterhjulet vara tillräckligt stor för att hamstern inte ska behöva springa med krökt rygg och man rekommenderar minst 22 cm (fast den vi köpte var 18 cm i diameter, vilket verkar vara normalstorleken i de affärer som vi besökt och den storleken verkar helt OK hittills).

Hamstrar är gnagare och nyfikna och måste släppas under uppsikt. Det bästa alternativet är givetvis att kunna hamstersäkra ett helt rum eller en del av ett rum. I annat fall så finns det färdiga lekhagar att köpa som har täta gallerväggar och kan sättas ihop i sektioner, men man kan också bygga en egen lekhage av t.ex spånskivor eller använda en stor låda av något slag. I lådan kan man inreda med leksaker så att hamstern får springa av sig och få omväxling gentemot sin vanliga bur.

Andra tips jag sett för att bygga en lekhage är att använda en bokhyllas ytterväggar enbart. En annan enkel konstruktion är brädor som är ihopsatt med buntband (gör hagen lätt att ta isär och sätta ihop igen). Eller så får de springa omkring i en stor låda eller ett badkar (täck botten med ett täcke eller lakan och se till att avloppet är stängt). Det viktiga är att väggarna är tillräckligt höga för att inte guldhamstern ska kunna rymma.

Hamstern är nyfiken och gnagbenägna och måste ha ett säkert ställe att leka på. Lägg in saker i lekhagen som den undersöka. Toarullar, hushållspappersrullar, hamsterhjul och äggkartonger är perfekta hamsterleksaker. Träbitar, gnagstänger och träleksaker ger inte bara sysselsättning utan hjälper dessutom till att fila ner hamsterns tänder.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *