Hamstern är i regel ett friskt djur utan några typiska art-sjukdomar. Det finns dock ett otäckt virus som sätter stora uppfödningar ur spel, då alla djur som kommit i kontakt med ett smittat djur måste hållas i livslång karantän eller avlivas.

Papova är ett virus som drabbar just Guldhamstrar. Epidemier bland bryter ut med några års mellanrum bland guldhamstrar, men många hamstrar har utvecklat resistens mot viruset och kommer därför inte att kunna drabbas.Viruset kan följa med kläder, damm och hår via människor. Främst sprids smittan genom kontakt hamstrar emellan och genom förtäring.

Symptomen är cancerknölar som visar sig i form av vårtor som ökar i omfattning ju längre sjukdomen framskrider. Dessa tumörer visar sig i regel först i lymfvävnad eller på huvudet och sjukdomen kan inte botas. Man kan också först efteråt konstatera om djuret hade papovavirus eller inte genom att skicka den avlidna hamstern på obduktion.

Man ska därför vara oerhört försiktig i sina kontakter med främmande hamstrar så att man inte sprider papovaviruset omedvetet. Köper man begagnade hamstersaker så ska man desinficera dessa ordentligt med något virusdödande som povidon (dvs Betaseptic Mundipharma ®), KOH och fenoler eller Virkon.

För senaste informationen om papova hänvisar jag till svenska hamsterföreningens hemsida.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *