Van som man är från Sveriges större städer, så trodde jag att det gick bussar kors och tvärs och rimligt ofta i en så stor stad som Torrevieja. Glöm det när det gäller Spanien. Det går bussar till vissa ställen och ibland, för att uttrycka det lite kort. Det är inte heller helt enkelt att hitta varifrån eller när det går bussar.

Kort sammanfattning:

  • Tiderna till flygbussen mellan Torrevieja och Alicante flygplats hittar du enklast om du gör en ”låtsasbokning
  • Alla busstider för lokaltrafiken i Torrevieja finns att ladda ner här.

Lokaltrafik i Torrevieja

De som ansvarar för busstrafiken i Torrevieja är Costa Azul. På deras hemsida finns linjekartor men också en sida där du kan söka reda på busstider mellan större orter. Laddar du ner deras app, så kan du söka på alla hållplatser även inom Torrevieja. ”Lineas interurbanas” är de busslinjer som går mellan större orter. ”Lineas Urbanas” är de bussar som går inom en större ort, t.ex. Torrevieja, Playas del Orihuela eller Guardamar del Segura. I appen kan du också se när nästa buss går. Du behöver dock vara ute i god tid, då det bara visas bussar som avgår inom de 50 närmaste minuterna. Samma information som finns i appen finns också på skyltar ovanför de större busshållplatserna. Dock uppfattar jag appen som icke pålitlig. Uppgifterna som finns där stämmer, men den är ofta off-line, så man kan inte förlita sig på den helt. Bäst är att själv ladda hem alla tidtabeller eller hämta ut en i pappersform på Turistbyrån eller busstationen.

För att ta reda på när bussarna går förbi en viss plats, kan du också många gånger gå via Google Maps. Då ser du också snabbt vilken busshållplats som är närmast att stiga av på. Tyvärr finns inte hållplatserna för tätortsbussarna (linea interurbanas) utmärkta på Google maps, men de stora landsvägsbussarna finns med (linea urbanas).

Något som är värt att nämnas är att busshållsplatserna inte alltid ser ut som vi är vana vid i Sverige. Ibland är det en busskur, ibland en stolpe men många gånger är det bara gulmarkerat på gatan eller ingen markering alls. Costa Azul-appen visar dock exakt var busshållsplatsen ligger, så lita på den. Eftersom busslinjerna går i cirklar, så var noga med vilken sida av vägen du står på!

Betalning på bussarna

På lokalbussen så kan du betala antingen kontant eller med ett rabattkort.

Om du betalar kontant så vill föraren inte växla stora sedlar. Så nära exakt belopp som möjligt uppskattas. Betalningen gäller bara för just den bussen, så bussbyte betyder att du får betala ytterligare en gång (ingen övergång alltså).

Du kan också köpa ett rabattkort direkt på bussen. Du betalar en viss pant för själv kortet 2€. Första gången fyller du på med 20€ och sedan kan du fortsätta att fylla på med 10€ i taget efter det. Mycket smidigt att bara kunna ”blippa” kortet vid påstigning och dessutom får du en viss rabatt på varje resa du gör.

Taxi

För oss slutar det oftast med att vi bara åker buss ena vägen. Den andra vägen går vi eller tar en taxi. Taxi är billigare än i Sverige. Några taxibolag:

Det går bra att beställa taxi via deras hemsida också, via deras formulär.

Långfärdsbussar

Ska du åka längre sträckor, t.ex. till Alicante eller vidare till Madrid, så finns det som jag upplever det jämförelsevis bättre förbindelser. Det går bra med långfärdsbussar och nabbtåget är väl utbyggt (dock bara till Alicante än så länge).

Samåkning i bil

Det finns också ett utbyggt system med samåkning mellan privatpersoner Blablacars.

Planera din resa

För ett veta hur du tar dig mellan olika orter så får du snabbt svar genom:

Självklart ska du kontrollera att tider och priser stämmer direkt med tågbolag, bussbolag etc, men tider och priser stämmer oftast väldigt bra.

För att få fram reserutter i Google Maps väljer du ”Vägbeskrivning”. Du kan sedan välja mellan olika fordonstyper som bil, allmänna kommunikationer, gång, cykel eller flyg. Jag har i exemplet nedan klickat på symbolen för buss/tåg. Google Maps är bra för att den visar flera alternativa vägar och hur lång tid resan beräknas ta. Klicka på ”Information”, så får du exakt information om hur resan ser ut med tider och olika stopp. Du kommer att få exakta  beskrivningar hur din resa ser ut på kartan, hur du ska gå etc.

Rome2Rio bygger på samma princip, men den visar i första hand priser och dessutom lägger den in alternativet Rideshare (dela bil med en privatperson) och kostnaden för taxi. Om du klickar på något av alternativen, så får du mer info.

 Tipsar också om hur enkelt det är att få fram information om bussar i Google Maps.

  1. Klicka på den busshållplats du är intresserad av.
  2. Bläddra ner till informationen om vilka busslinjer som kommer/går därifrån.
  3. Klicka på ”Avgångstavla” för att få en överblick över alla avgångstider och linjer

Ett svar på ”Lokaltrafik, buss och taxi i Torrevieja”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *