Många produkter som kallas för sockerfria anger en del av kolhydraterna som sockeralkoholer (polyoler). Till skillnad mot för aspartam, innehåller sockeralkoholerna kolhydrater. Framsidan av förpackningen på en sockerfri chokladbit kan säga 2 gram kolhydrater/chokladbit men tittar läser man innehållsförteckningen visar det sig att det totalt är 20 gram kolhydrater istället, varav 18 av dessa kommer från sockeralkoholer. Dessa räknas då inte med, eftersom de inte sägs påverka blodsockret. Vanliga sockeralkoholer är sorbitol, xylitol, isomalt, maltitol och lactitol.
Hur ska då vi lågkolhydratiker räkna in dessa polyoler i vårt dagliga intag av kolhydrater? Vissa säger att man inte ska räkna sockeralkoholerna alls, andra säger att alla ska räknas med. De finns ytterligare andra som säger att man ska räkna med 50% av alla sockeralkoholerna. Förklaringen  till detta är att polyolerna inte tas upp helt och fullt av kroppen och dessutom inte höjer blodsockret lika snabbt som vanligt socker. Jag anser nog det sistnämnda sättet att räkna på vara det korrekta, utifrån det jag har läst. Äter man chokladkakan i exemplet ovan kan du alltså välja att räkna den som:

  • Inga sockeralkoholer: 2 gram kolhydrater.
  • Alla kolhydrater: 20 gram kolhydrater.
  • Allt riktigt socker + 50% av sockeralkoholerna: 2+9=11 gram kolhydrater. Jag har själv valt detta sätt.

Det gemensamma med alla synsättet är att man ska vara försiktig med sockeralkoholerna hur man än föredrar att räkna dem. Det är också väldigt individuellt hur man reagerar på polyolerna. Vissa äter liten chokladbit då och då utan problem, medan andra hamnar på en platå eller känner tydliga tecken på att blodsockret rusar i höjden även av små mängder. Att äta sött sätter också igång kroppens system av enzymer och insulin och kan öka fettlagringen. Detta gör också att det berömda ”suget” efter sött/kolhydrater kan sättas igång igen.
Givetvis är det bästa att låta bli dem helt, men sockerfria sötsaker kan vara det som gör att man står ut och håller sitt verkliga sockersug stånget. ?جø¬? andra sidan så underhåller man sitt sötsug genom att ge kroppen något sött att äta.
Är du på en platå och äter sockeralkoholer, är detta en av de saker du kan vara uppmärksam på.
En varning också: Sockeralkoholer kan ha en laxerande effekt och/eller ge gaser i magen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *