Det här är ett omtvistat ämne. De flesta diet-gurus är överens om att man ska undvika artificiella sötningsmedel  då man vill gå ner i vikt. Vatten, grönt te och koffeinfritt kaffe är det som rekommenderas. Verkligheten är dock sådan att många av oss har svårt att bryta vanan med Cola. Alternativet är kanske  att helt sluta med lågkolhydratkosten bara för att man inte står ut med sötsuget/”colasuget”. Om då en Light Cola  då och då är det som gör att du fortsätter att äta lågkolhydratkost, så tycker jag det är bättre att dricka en emellanåt istället för att helt ge upp lågkolhydratkost. Tillhör man dem som måste räkna kalorier kan också en lightdricka dämpa ett eventuellt sötsug.
Både Light Cola och Pepsi Max innehåller aspartam som lurar kroppen att tro att den fått socker och producerar därför insulin, som gör att blodsockret sjunker. Om man kan hantera den extra dos insulin som produceras är individuellt. Vissa kan dricka aspartam i mängder utan att påverkas alls, medan andras viktnedgång kan stanna av. Vissa klarar av att dricka Fun Light som också innehåller aspartam, men klarar däremot inte av Cola/PepsiMax (p.g.a. att Colan också innehåller koffein kanske?).
Om jag ska utgå från mig själv, så klarar jag av light drycker i måttliga mängder (1-2 burkar/dag) och om jag inte dricker det i samband med mat. I samband med mat känns insulin-kicken tydligt och finns det insulin så kan fett lagras.
Min rekommendation är alltså att drick vatten till maten och ta en Ligth Cola som ”mellanmål” om du vill, men försök hålla nere konsumtionen av aspartam.
Hamnar du kommer till en platå kan aspartamet vara en av de saker som du måste reducera ur kosten för att återigen gå ner i vikt.

Samma teorier brukar också tillämpas på kaffe, d.v.s. att det skulle vara insulinhöjande och därmed till nackdel för en viktnedgång. Det är därför man ofta rekommenderar koffeinfritt kaffe och grönt te som alternativ. ?جø¬? andra sidan hävdar andra att koffein ju tvärtom höjer förbränningen och därmed istället skulle främja en viktnedgång. Jag tror att man kan dra samma slutsats även här: Vissa klarar av att dricka sitt kaffe precis som vanligt utan negativa effekter, medan det för andra kan vara ett hinder för viktnedgång. Engelsmännen som ju ogärna är utan sitt te, föreslår ofta att man visst kan dricka sitt te som vanligt, men att inte göra det för starkt. Och om du på en platå kan kaffe/te vara en av de saker som du måste reducera ur kosten. En liten påminnelse också: Glöm inte bort att räkna in den grädde/mjölk som du använder i ditt kaffe/te i ditt dagliga kalori- och kolhydratintag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *