Jag får många brev till min privata epost-adress och dessa är ofta av två typer: ”Hur börjar jag?” och ”Varför går jag inte ned i vikt?” Ibland även ”Varför har jag gått upp i vikt?” Oftast får jag inte heller mer information än vad som skrivs i exemplen nedan och det är i princip omöjligt att svara annat än generellt på frågorna, som ni förstår.

Steg ett då man stöter på problem är att man själv tar och räknar antalet kalorier och kolhydrater som man äter per dag och ser om det verkar rimligt i förhållande till vad man väger och hur mycket man rör på sig. Man ska äta sig mätt – men inte proppmätt. Man ska inte heller svälta, men att öka förbränningen med motion är aldrig fel.

Det finns också lite hjälp på vägen här om man hamnat på en verklig platå.

Standardfråga 1: Hur börjar man? Vad får man äta?

Jag har skrivit sida upp och sida ner om vad low carb innebär och vad som ingår. Räcker inte detta, så köp en bok och läs något av en annan författare! Jag tänker inte skriva om min PDF-fil en gång till och skicka ut via mail. Den finns i vilket fall att hämta här . Low carb är ett nytt sätt att tänka och ska man lyckas måste man själv inse vilka teorier man bygger på. Annars kommer man aldrig att lyckas. Det finns författare som har gjort noggranna veckomenyer, så leta reda på en sådan bok och följ den tills du kommit in i tänkandet. Det är inte svårt när man väl förstått hur det hela hänger ihop.

Är man osäker på om ett visst livsmedel är tillåtet i ”grundversionen” av low carb är det bara att kolla kolhydratinnehållet. Inte alls konstigare än så. 

Standardfråga 2: Jag går inte ner i vikt!  Vad gör jag för fel?

Svar A.

Du gör inget fel! Övervikt som man har dragit på sig under kanske 30 år försvinner inte på en vecka. Det man minskar i vikt den första veckan är nästan enbart vatten (1-3 kg). Allt man minskar i vikt utöver detta är fett. Vätskan i kroppen kan också variera och det är inte ovanligt med något kilo hit eller dit: Väg dig inte för ofta.

Sedan krävs det uthållighet, motivation och hårt jobb för att kroppen verkligen ska börja släppa fett och anpassa sig till den nya kosten. Kom igen om inget hänt med vikten på ett par tre månader, då är det dags att titta på svar B (eller C). Dessutom så kanske du minskar i omfång men inte i vikt? Vågen säger inte allt – börja mäta dig med måttband istället. Siffror säger inte heller allt.

Känn efter hur du själv mår och hur snävt kläderna sitter innan du börjar haka upp dig på BMI-värden. Lite motion är heller aldrig fel och ”fusk” är INTE tillåtet! Och man kan troligen aldrig återgå till det som kallas för ”vanlig” mat. Tyvärr är också den krassa verkligheten att ju yngre man är, så ju lättare är det att gå ner i vikt. Dessutom verkar män ha det betydligt bättre förspänt när det gäller att komma åt överkottskilona.

Svar B.

Du har inte hittat rätt version av low carb eller äter något som din kropp inte gillar.

Du kanske äter för mycket kalorier? Inte ens på denna kost kan man äta hur mycket som helst. Låt sunt förnuft avgöra mängden mat till en början: Ät dig mätt  men INTE proppmätt och låt sunt förnuft avgöra mängden mat till en början. Man kan alltid ändra på kosten och lägga till eller dra ifrån senare.

Du kanske äter för mycket kolhydrater? Har du kollat efter dolt socker? Det är mer kolhydrater i flytande mejeriprodukter än man kan tro, nötter är en känd fälla och socker finns i massor med livsmedel. Börja läsa ALLA innehållsförteckningar och uteslut allt som innehåller socker. Finns det ingen innehållsförteckning där du kan se kolhydratinnehållet, ska du inte heller äta det.

Du kanske äter fel saker? Du kanske väljer mat som din kropp inte mår bra av? Exempelvis härdat fett, processad mat med diverse tillsatser. Ju renare mat – desto bättre, så tillbaka till de rena matvarorna och strunta i de färdiglagade.

Du kanske inte följer en dietplan som passar dig? Det finns massor med olika versioner på low carb: Allt ifrån ”eskimåinspirerad” kost till mer GI-inspirerad. De flesta ligger någonstans mittemellan. Men trivs du med kosten – läs fler böcker och fundera på om någon annan plan kanske passar ditt sätt att tänka och leva bättre? Ibland kan även små förändringar göra en stor skillnad och vissa mår bra en diet som strävar mot i princip inga kolhydrater – andra mår bättre på en kost med lite högre kolhydratinnehåll som strävar mer mot lågt GI.

Svar C.

Du har ingen egentlig övervikt. Äter man low carb strävar kroppen mot sin naturliga vikt och är man normalviktig och bara vill ”deffa” så handlar det om bra mat och träning. Man kan som normalviktig äta low carb för att må bättre, men för att få en snyggare kropp krävs det mer än att bara äta sig i form. Ta kontakt med en personlig tränare som kan hjälpa till att lägga upp ett träningsprogram som passar just dig. Själv promenerar jag dagligen med hundarna och går på spinning 1-2 ggr/vecka. 

Lycka till alla ni som kämpar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *