Tyvärr så har jag inte hittat en enda färdiglagad köttbulle som jag tycker är OK ur lowcarb-synpunkt. De innehåller alltid en massa stärkelse och ligger ofta rätt högt kolhdyratmässigt. När det handlar om köttbullar så blir det till att göra egna. Jag blandar köttfärsen med lämpligt antal ägg + kryddor och gör en stor sats och fryser ner. Är dessutom godare än de flesta färdigköpta som jag har provat.

Däremot så finns det en hel del sorter av förgjorda frysta hamburgare som är gjorda på 100% nötkött. Vet att i varje fall Tulip och Signum har var sin sort, men läs på innehållsförteckningen och se om du hittar fler. Det som kallas för "Stekburgare" och annat behöver du aldrig ens lyfta upp ur frysdisken: De kallas för annat bara för att de innehåller för lite kött för att kallas för "Hamburgare". 

När det gäller korv så gäller det att lusläsa förpackningarna. Själv så äter jag bara korv som ligger <5 gram kolhydrater/100 gram, men ju mindre desto bättre. Ett hett tips är att leta efter tysk korv i första hand och finsk och dansk i andra hand. Den traditionella danska "rødpølsen" är t.ex. bra mycket bättre än vår svenska traditionella varmkorv (i varje fall sorten som sälja av Gøl). Det finns flera sorter på Lidl som innehåller >100% kött! – det ni Bockwürst i höga glasburkar säljs bl.a. på Willys. Lithells Kabanoss är ett annat exempel på korv som är OK. Många kryddade korvar innehåller rätt lite kolhdyrater, men handlar det om "vanlig" korv så får man vara uppmärksam och lusläsa förpackningarna. En tillverkares Wienerkorv kan vara helt godkänd, medan en annans kan vara proppfull av kolhydrater.

Däremot så ska man passa sig för vanlig varmkorv, falukorv etc. De innehåller i regel alldeles för mycket stärkelse (ofta potatismjöl). Om inte kolhydratantalet finns angivet så gå på köttmängden i korven. Även om det inte säger hela sanningen, så ju mer kött och fetare korv – desto mindre kolhydrater får man plats med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *