Det har verkligen tagit hus i helsike de senaste dagarna när det gäller kostdebatten. Och nu är Annika Dahlqvist anmäld till Socialstyrelsen igen. Nu har jag väldigt svårt att tro på att någon blir fälld för ett par uttalanden i Aftonbladet. En kvällstidning vill ha braskande rubriker och drar ofta saker till sin spets. Trots att reportern i en kommentar till artikeln säger att uttalanden är ordagrant återgivna och finns på band, så är det ju ibland ändå möjligt att spetsa till saker och ting.

Men det visar på ett problem och det är att om man är läkare och dessutom använder sin profession i sin marknadsföring och alltid använder titeln ”Doktor” i alla lägen (”Jag är fettdoktorn”, ”Doktor Dahlqvists blogg” etc) så ger det en helt annan tyngd åt budskapet.

Jag som lekman och novis kan nog uttala mig och säga nästan vad som helst i kostfrågan. Vissa skulle tro mig, andra inte. Som läkare däremot har man en helt annan tyngd och ansvar då man uttalar sig i sin profession. Folk tror faktiskt ofta blint på vad en läkare säger och ibland får man väga orden på guldvåg för att behålla seriositeten och trovärdigheten.

Tyvärr var uttalandet i Aftonbladet (om att de som äter LCHF inte får svininfluensa eller cancer) långt ifrån trovärdigt eller seriöst. Och hur det löd från början, det vet bara Annika Dahlqvist och reportern själva. Men fälld av Socialstyrelsen kan hon väl knappast bli.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *