D-vitamin kallas även solskens-vitamin eftersom vi får den både genom vår kost men även från solljuset. Ju mer jag läser, desto viktigare inser jag hur D-vitamin är. Och desto oroligare blir jag för att vi inte får i oss tillräckligt av den. Vi lever i ett land som större delen av året är solfattigt och mörkt. Jag tillhör själv kategorin som så fort solen lyser kastar mig ut i solstolen och sitter där och bara njuter. Ansiktet upp mot solen och låter den göra sitt jobb. Så lite kläder som det bara går för att inte missa en enda punkt av huden för solen att komma åt. Det är årets höjdpunkt.

Bor man vid Medelhavet så får man mer solljus den naturliga vägen. Vi här upp i norr måste kompensera bristen på sol på annat sätt. Jag har börjat äta D-vitamin-tillskott vintertid för att kompensera, men man måste även tänka vilken mat som är bra ur den aspekten.

För att kroppen ska kunna producera tillräckligt med D-vitamin måste man vara ute i solen i minst 15 minuter – och givetvis då utan solskyddsfaktor.

I övrigt får vi D-vitamin främst från fisk och D-vitamin berikad mat (t.ex. mjölk). Men främst är det solen som ska förse oss med D-vitamin.

Efter en sommar som denna (2012) kommer jag att börja med D-vitamintillskott tidigt, då vi inte alls fått det solljus som jag känner att jag behöver för att orka en hel vi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *