Måste bara får kommentera det som det skrivs en hel del om inom LCHF-världen just nu: Har Dr Annika Dahlqvist diabetes eller inte? Är Expressen och Aftonbladets artiklar osanna? Ska man verkligen kräva en dementi och anklaga dem för lögn?

Jag är ingen medicinsk expert. Och att få en sjukdom som en stor del av svenska folket har är ingen skam. Hade det varit jag eller du som gjort samma glukosbelastning hade vi fått diagnosen diabetes och sedan anpassat vår kost efter det. Vi hade gillat läget och varit jätteglada att vi vetat att det fanns en diabetes i botten, som måste hålla sig i schack.

De mer extrema LCHF-företrädarna har däremot gjort det svårt för sig och målat in sig i ett hörn: Man kan ju inte få diabetes (eller några andra vällevnadssjukdomar) om man äter LCHF. Allt ont fördrivs med LCHF och livet blir skimrande rosenrött (eller kanske hellre samma rosa färg som lagom stekt rostbiff).

Tyvärr tror jag inte livet är så enkelt och kroppen är en särdeles påhittig manick som anpassar och hittar på saker utanför vår kontroll. Äter man extremt lite kolhydrater så kan det kanske vara så att kroppen till slut vänjer sig vid dessa och inte längre kan hantera kolhydraterna lika effektivt? Eller så är det så att diabetes utvecklas oavsett vilken kost man äter?

  • Om jag är allergisk för nötter och låter bli dessa i vardagen för att må bra, är jag då inte allergisk om jag får en kraftig reaktion när jag äter dem? Är jag då inte allergisk mot dessa bara för att jag i vardagen inte uppvisar några symptom?
  • Om jag är allergisk mot hästar och inte umgås med hästar i vardagen, men får kraftig snuva när jag besöker ett stall: Är jag då inte allergisk mot dessa bara för att jag i vardagen inte uppvisar några symptom?
  • Om jag har diabetes, men äter LCHF för att må bra och hålla mina sockernivåer på en jämn nivå, har jag då inte diabetes (enligt den accepterade definitionen) när jag får ett tydligt utslag på sockerbelastning? Har jag då inte diabetes bara för att jag i vardagen inte uppvisar några symptom?

Saker kan finnas fast de inte syns…

 

Ett svar på ”Dr Annika Dahlqvist och diabetes”
  1. Skönt att höra att det är fler än såna som jag som är tveksamma till LCHF-tugget. Har ingen lärt dr Dahlqvist att kroppen kan bygga om fett till socker?

    Jag ser gång på gång att mina patienter som har bytt till LCHF-kost får alldeles fantastiskt höga kolesterolvärden, som jag tycker borde öka risken för stroke och hjärtinfarkt. Och jag KAN bara inte tro att det skulle kunna vara nyttigt, eller ens ofarligt. Sen ska Annika Dahlqvist få ha sina sjukdomar i fred för mig. Har helt enkelt ingen lust att bry mig, åtminstone inte så länge hon inte är patient hos mig…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *