Inte konstigt att många misslyckas med att hålla olika dieter – eller sin vikt över huvud taget – när man fokuserar på vad man inte får äta och vad man inte ”tycker om”. Att vara allergisk eller bli sjuk av vissa livsmedel är en sak – men att bara bestämt sig för att man inte gillar vissa saker – det är bara att tala om att man inte är mogen att anamma en ny kost över huvud taget. Tänker man ändå äta precis det man gjort förut, är det väl ingen idé att göra en förändring? För om jag nu bara gillar godis, choklad och chips, lite kyckling ibland, men ägg, ost, rött kött och fisk tänker jag aldrig äta för det är inget gott. Ja, då måste det givetvis finnas en diet där just min mat finns med som jag gillar, för att prova på nya saker – det tänker jag inte göra!

Vill du ändra ditt sätt att äta – måste du också vara villig att prova på ny mat! Smaken ändras allt eftersom och en som är van vid söt mat och snabba kolhydrater kommer att ha det jättejobbigt till en början – innan man vant sig vid de nya smakerna. Sötma förstärker smaker och tillsätts ofta i liten mängd av stjärnkockarna just av den anledningen. Äter man snabba kolhydrater får man en sockerkick – som inte kommer då man äter mat med lågt GI – en effekt som många kommer att sakna. Kryddningen av maten brukar också ändras, då man inte längre dämpar smaken med ett berg av pasta utan verkligen får de rena smakerna i munnen. Vi har själva dragit ner rätt rejält på styrkan på maten. Lagade förut ofta riktigt heta grytor: Nu är det ofta bara salt, peppar och lite örter – det räcker mer än väl då doft och smak framhävs på ett helt annat sätt, då man inte döljer dem av ett berg med vita kolhydrater.

Men du som vill starta med low carb: Titta på listan över godkända livsmedel. Välj ut allt som du redan nu tycker om från listan. Starta med dessa och bestäm dig sedan för att prova minst ett nytt livsmedel varje vecka. Vem vet – kanske du har förfinat din smak och inser att det finns en värld med nya smakupplevelser bortanför bröd, pasta och potatis också!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *