Nu har trenden även nått low carb-världen: Man ska för att hitta en genväg till sin viktminskning dricka enbart äggmjölk morgon, middag och kväll.

Ett standardrecept på äggmjölk för en portion är:
2 ägg (eller 1 ägg + en äggula)
50 gram smör/kokosfett
2-3 dl hett vatten som vispas ihop med äggen och smälter fettet.
Smaksätt ev. med kaffe, kakao, vanilj, sötningsmedel.

Fungerar bra som måltidsersättning ibland. Frukost för de som har svårt att äta på morgonen och kan till och med användas i kaffet.

Jag undrar bara: Varför? Vad är skillnaden på att dricka i sig ägg och smör, jämfört med att äta dem i omelettform? Och jag som brukar försvara low carb med näbbar och klor kan hålla med motståndarna att en sådan ensidig kost, lär man snabbt tröttna på. Dessutom ligger protein-nivån precis på den nedre gränsen. Risken finns att man börjar tära på musklerna. Att enbart dricka äggmjölk flera dagar i rad, är för mig ingen större skillnad jämfört med att äta Rikshospitalets löksoppa eller köra ananas-dieten. Sedan må det vara hur mycket low carb som helst.

Antalet kalorier/dag blir inte få – så någon svält-effekt uppnår man inte (till skillnad mot VLCD som bygger på att hålla nere antalet kalorier genom att dricka pulversoppor som ändå ska ge tillräcklig mättnadskänsla).

Räknar jag på 4 mål äggmjök/dag (2 ägg varje gång och 50 gram smör), så blir det: 2066 KCal/dag.

Kolh Fett Prot
7 g 204.4 g 56.6 g
%-fördelning av KCal
1 % 87 % 11 %

 • Är det vår vanliga längtan efter en snabb fix och att man tror att det går fortare med viktminskningen genom att man dricker. För rimligtvis borde förbränningen bara densamma om man äter fast mat med samma sammansättning?
 • Är det vår stressade tid som man uppfinner genvägar för att snabbt få i sig föda: Men går det fortare att till varje mål göra en laddning äggmjölk jämfört med att göra en äggröra?
 • Eller måste man göra något överdrivet för att verkligen känna att man gjort en verklig insats? Det räcker inte att bara lägga om kosten och vänta på att kilona ska försvinna i en för kroppen lämplig takt?
 • Eller är det fler och fler normalviktiga som tar till varje halmstrå, för att bli lite mindre normalviktiga (dvs underviktiga)? Och man tror att low carb är precis som vilken annan bantningsmetod som helst?

Man går troligen ner i vikt av äggmjölksdieten: Kanske inte pga ökad förbränning utan pga att magen blir helt tom: Det gör skillnad på vågen. Tror däremot inte man förlorar mer kroppsfett än om man ätit samma antal kalorier enligt det vanliga low carb-tänket. Så att det skulle vara bättre att dricka äggmjölk än att äta fast mat – det återstår fortfarande för mig att bli övertygad om.

Tycker också att trenden börjar gå över styr när det gäller att den allmänna uppfattningen i LCHF-världen om hur mycket rent fett man bör äta. Att äta (eller dricka!) ett kvarts kilo rent smör varje dag, känns inte som något naturligt sätt att äta det heller, lika lite som det är naturligt att dricka minimjölk och äta lättmargarin. Och istället för att hålla fettet på en rimlig nivå, så ratar man grönsalladen för att den innehåller 2 gram kolhydrater/100 gram. Den som säger sig gå upp i vikt av att äta grönsallad, ska nog titta över vad den stoppar i munnen för övrigt också.

Att byta till low carb mat handlar inte bara om att gå ner i vikt. Det handlar om att hitta ett sätt att äta som vissa av oss fungerar bra på, eftersom våra kroppar fungera på ett optimalt sätt då. Snabba fixar och överdrivna matvanor tror jag man ska vara försiktig med att införliva som något som är en naturlig del av low carb. För det här är en kost för resten av livet.

2 svar på “Vad är fascinationen med att försöka dricka sig smal?”
 1. Hej Markazits!

  Jag tycker också att äggmjölksfanatismen är alldeles för lik ’nutrilett’/pulverdieter. Mängden fett är enorm! Och man får faktiskt inte i sig tillräckligt med näring? Undrar var trenden kommer ifrån egentligen… Samtidigt läser man om äggmjölksdeff veckor där LC:are går ner flera kilo i vikt (på en vecka). Är inte detta helt emot LC ’läran’? Går man ner i vikt ska det gå sakta så att kroppen inte tappar muskelmassa och vänjer sig. Är man LC:are brukar ju vikten regleras av sig självt. (Fast där ingår inte ett intag på flera dl grädde varje dag) 😛

 2. Det är enkelt att göra och dricka äggmjölk: Värm och vispa och många söker snabba vägar. Tycker i och för sig inte att det är så konstigt att man går ner i vikt: Man tömmer ju kroppen helt och hållet på innehåll i magen och får i sig för lite protein för att underhålla muskelmassan.

  Det är aldrig intressant hur mycket man går ner på en vecka. Intressant är hur mycket man går ner på t.ex. ett halvår. Och framför allt: Om man lyckas hålla den nya vikten under ett par år framåt!

  Jag tycker det är synd att low carb numera övergått till att bli mindre av en livsstil och mer av en quick fix för folk som vill deffa. Deffning har fitness-folket sysslat med i årtioenden och de vet exakt vad man ska äta och hur man ska träna för att förbränna maximalt med fett – men fortfarande behålla muskelmassan. Vi vanliga människor har inte den kunskapen och kan inte ha behov av att deffa oss på samma sätt.

  Low carb är för mig att hitta ett sätt att äta så att kroppen återigen hamnar i balans, där viktbalans är en del. Och det gör man inte genom att hitta på kurer som lika gärna kunde hetat ”low carb hig fat Nutrilette/Cambridge/Modifast”.

  Det är nog bara en tidsfråga innan vi får se pulversoppor som är low carb high fat! Finns det en marknad, som kommer det att finnas till salu!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *