Jag hör fortfarande många som är tveksamma inför att handla på internet via sajter som t.ex eBay. Jag har aldrig blivit av med några pengar eller inte fått en vara levererad, däremot så har jag ibland fått kvalitet som motsvarats av ett lika lågt pris (men ibland kan man tillåta sig att chansa pga det låga priset). Jag har däremot fått massor med saker till helt OK eller utmärkt kvalitet till priser som ligger långt under det man får betala för i Sverige. Jag har också alltid beställt saker för låga summor (<200 kr inklusive frakt) och har inte behövt bekymra mig för tull etc, då de fallit långt under alla gränser. Om jag ska köpa något dyrare, så ser jag till att det kommer från en säljare inom EU.

Det är så oerhört kul när de små gula kuverten från (oftast)  Kina kommer och man får packa upp dem. Väntan har ibland varit så lång att man glömt bort vad man beställt, så det blir rena julafton.

Det här kommer att handla om att handla på eBay. Det finns andra likartade sajter som AliExpress (Alibaba för privatpersoner) och Wish. Då jag har jämfört priser mellan de olika sajterna, så har priserna varit i princip desamma och då känns det lättast att handla på ett ställe som jag är van med.

Jag brukar antingen gå in på eBay.com eller istället eBay.co.uk om jag vill kunna begränsa mig till säljare som endast finns inom EU. Jodå, jag vet att det finns ett svenskt eBay (Tradera) också, men deras filtreringsmöjligheter är så dåliga att jag aldrig känt mig bekväm där. Av någon anledning så har de olika nationella eBay-sajterna olika gränssnitt med olika design. Det är dock samma saker i slutänden om man väljer att leta ”Worldwide”. Jag köper heller aldrig på auktion utan tittar bara på de som har ”Buy Now”-priser. Helst vill jag också ha ”Free shipping” eftersom det inte uppkommer några överraskningar när man ska betala och missat något finstilt.

Men några tips på vägen till en lyckad eBay-affär:

 • Betala alltid via PayPal. Det är en förmedlingstjänst där du uppger ditt kreditkortsnummer enbart till PayPal – inte till säljaren. PayPal har funnits länge och har bra rykte.
 • Kontrollera vilket rykte som säljaren har genom att kontrollera deras ”Postive feedback”-status. I regel så ligger positiv feedback kring 98-99%. Ytterst få ligger på 100% (i princip alltid privatpersoner eller säljare som gjort få affärer) men kryper det under 98% så brukar jag avstå.
 • Är du osäker: Gå in och läs omdömena (Feedback rating) och bilda dig en egen uppfattning om de negativa omdömena och om de känns relevanta (det finns köpare som verkar tro att handla via eBay är som att beställa hemkörning samma dag). Ibland ser man dock tydliga tecken på att säljaren inte alltid skickar fullgoda varor eller ofta slarvar genom att skicka fel modell eller färg.
 • Ha tålamod! Det har tagit upp till två månader även för småsaker att anlända från Kina. Ibland kommer sakerna på någon vecka – ibland tar det 2 månader. Jag har inte hittat något riktigt mönster, men lärt mig att vänta. Så småningom dyker det upp ett litet gult kuvert i brevlådan. Min erfarenhet är också att ju större paket – desto längre tid tar transporten.
 • Säljare som har guldmedaljer efter sitt namn innebär att de är ”Top-Rated sellers”, dvs de har fått tillräckligt många positiva feedbacks för att anses som pålitliga. Det är alltså lite ”säkrare” att köpa från dessa och de kan ofta lägga på någon krona på priset just av den anledningen.
 • Köp inte det absolut billigaste om du inte är säker på vad du köper. I regel är de som ligger strax över de riktigt billiga de mest prisvärda.
 • Hur många har sålts av varan? Har varan redan sålts i 1000-tal och säljaren är en ”Top-rated seller” kan du känna dig rätt säker på att du får en riktigt prisvärd vara.
 • Är det en ny säljare som inte gjort så många affärer ännu (antalet gjorda transaktioner står inom parentes efter säljarens namn)? Då kan det hända att du gör ett jättefynd då ett lågt är det som gör att nya säljare kan konkurrera och hamna högst upp i sökningar (eftersom vi alla sortera efter pris till slut). Eller så är det en oseriös säljare som försvinner lika snabbt som den kom. Du får själv avgöra om du vill ta risken. Handlar det inte om stora summor pengar, så kan man chansa ibland, för spänningens skull och chansen att göra ett riktigt fynd. Men deppa däremot inte ihop om det visar sig att man drog nitlotten och fick rostiga USB-kablar (vilket hänt mig en gång).
 • Använd de sökfilter som finns och testa olika varianter på ord du söker för att hitta igen så många varianter som möjligt.
 • Glöm inte att räkna med frakten då du jämför priser. Sortera först efter ”Best Match” som ger en bra överblick över utbudet (default-läget). Sortera sedan efter ”Price+shipping: lowest first”, så får du sakerna i prisordning istället och med frakt.
 • Det är inga problem att ställa frågor till säljarna, tänk bara på att det ofta handlar om en tidsskillnad på 12 timmar, så svaret kommer sällan direkt.
 • Låt all kommunikation med säljaren ske genom eBay. Logga in på din personliga sida på eBay och svara på mailet som ligger där i din inkorg.
 • Glöm inte att själv lämna ett gott omdöme till säljaren då en lyckad affär är avslutad!
 • Tänkt igenom innan du klickar på ”Buy It Now”. När du väl har köpt saken så har du åtagit dig att betala för den också. Vill du fundera ett tag så låt sakerna ligga och skvalpa i en ”Wish list” (Önskelista) istället tills du bestämt dig.

Vad du ska göra om du inte fått varan, fått en felaktig vara och säljaren slutar svara på mail?

Det finns inga garantier att allt fungerar till 100%, speciellt då säljarna oftast finns på andra sidan jordklotet. Ibland så händer det dock att saker inte kommer fram eller att du får helt fel vara.

Kontakta säljaren först via mail för att lösa problemet. Säljarna är oftast oerhört noga med att uppehålla sin goda status och är därmed mycket tillmötesgående om det är problem. Jag har fått både en ny vara eller pengarna tillbaka, men även varit med om att säljaren plötsligt försvinner i tomma intet eller säger att ”Yes, I will send you a new one”, men ingen ny vara dyker upp. Vad ska du då göra? Innan du börjar agera så kontrollera först:

 1. Vilket datum är utlovat för leveransen? Om detta datum inte har passerat, så måste du vänta tills den tiden har gått. Ofta kan du bli ombedd att vänta någon vecka extra, då tiderna som anges är rena gissningar. Förvånansvärt många gånger så kommer varan några dagar efter sista utsatt datum. Min erfarenhet är också att ju större paket – desto längre tid tar transporten.
 2. Om du tycker att du fått fel sak, fel färg eller något annat inte stämmer: Läs om annonsen noga. Ibland består en annons av flera olika produkter och det är oerhört lätt att klicka fel då man ska välja. Texten är inte alltid heller helt tydlig och har man för bråttom är det lätt att göra misstag. Stämmer beskrivningen i annonsen med den vara du har fått eller inte? Det är inte säljarens fel om du klickat fel eller missförstått en beskrivning.
 3. Kolla dina meddelanden på din personliga eBay-sida så att det inte finns något svar där eller att svaret hamnat i din spam-låda i din mail-box. Det kan ofta ta ett eller några dygn innan du får svar, pga tidsskillnaden (och kanske också språkproblem).
 4. Kolla vad du skrev till säljaren. Uttryckte du dig tydligt? Var din engelska enkel och förståelig? Du måste skriva på engelska eller det språk som användes i annonsen. Skriver du på svenska så använder de kanske Google translate från svenska -> engelska -> kinesiska och det är inte säkert att det hela blir förståeligt över huvud taget.
 5. Är säljaren fortfarande aktiv? Finns det nya annonser? Hur ser deras feedback ut de senaste veckorna? Jag har sett exempel där tidigare exemplariska säljare plötsligt visar en uppsjö med röda negativa kommentarer. Något har uppenbarligen hänt och du är inte ensam om att haft otur eller vara upprörd. Du kommer troligen att få bita i det sura äpplet i det läget.

Om du gått igenom alla punkterna ovan och ändå inte hittat en lösning med säljaren, så kan du öppna ett ”case” genom att ange att du inte mottagit varan. Dessutom så är det din skyldighet att ge ett negativt omdöme tillsammans med en kort förklaring. Om tillräckligt många öppnar ”cases” mot en säljare eller ger negativ feedback, så kommer den säljaren att försvinna från eBay, så säljarna är oerhört rädda för just detta och måna om sitt rykte och ”ratings”. Men missköter de sig, så ska de också bort från eBay.

Om du till slut kommer fram till en lösning med säljaren, så kommer denna med all sannolikhet att vilja att du tar bort ditt case/negativa feedback, vilket jag tycker att du ska göra.

Happy eBaying!

 

 

27 svar på “Handla på eBay / AliExpress / Wish – tips”
 1. Så när det står worldwide så skickar dom även till Sverige? Är mest osäker om det. Annars verkar eBay hur kul som helst. 🙂

 2. Hej!
  Du verkar rutinerad 🙂
  Jag kollar på att köpa lite batteridrivna verktyg ifrån USA och har fastnat på vad det kan tillkomma för kostnad utöver frakt och varans kostnad? Import och tull = samma sak? När tillkommer momsen?

 3. Hej! Tack för din fråga! 🙂 Jag brukar beställa för så pass små summor att det aldrig tillkommer tull. Men för en större beställning kan man kallt räkna med att få lägga på moms(=tull/skatt) på 25% plus Postens avgifter (kommer inte ihåg hur stor den var). __Maria

 4. Bra guide!

  Har en liten fråga bara som jag skulle vilja ställa, förstår om du inte är säker på svaret.

  Gav bud / buy now (Minnet är svagt) på en sak med en amerikansk säljare, under shipping stod det klart och tydligt alla länder som var möjliga, då även Sverige.

  Blev genast lycklig över ett bra pris, vann / köpte och betalade direkt då jag helt plötsligt fick ett mail att den inte var tänkt att skickas till Sverige (Eller internationellt heller för den delen).
  Fick en refund dock vilket var riktigt gott gjort av säljaren.

  Men hur kan detta vara möjligt? Varit orolig att handla där sedan dess 😮

  Vänligen

 5. Hej och tack för kommentar. Det låter som att säljaren inte riktigt insett vad det innebär att sälja något utomlands eller fått kalla fötter på annat sätt. Så länge som du fått pengarna tillbaka så får ändå allt anses som OK. De flesta säljare är noga med sina rykten och vill inte hamna i en ”dispute” så de gör allt för att lösa ev. tvister med köparen. Det är bara att buda igen och hoppas det går igenom denna gång. Lycka till! //Maria

 6. Grymt svar, tack!

  Shopping dags nu ett antal månader senare 😀

 7. Har försökt handla med PayPal på ebay men fick beskedet att mitt visa-kort nekades och det verkar som om de bara tar emot betalning med Euros..

 8. Hej. Jag använder ett helt vanligt kort. Hälsningar Maria

 9. Hej!
  Om man köper elektriska prylar, passar de för svensk ström spänning och våra kontakter eller är det ofta strul med sådant?

 10. Det jag har köpt har fungerat bara fint. Man kan ofta se/välja EU-kontakt. Det jag däremot är lite försiktig med är att köpa USB-laddare från eBay. Det mesta ska ju laddas numera genom sådana. Känns säkrare att köpa sådana härhemma. NetOnNet t.ex. har jättebra priser på sådant. Och som alltid ska man aldrig köpa det absolut billigaste som finns listat på eBay.

 11. Om det står att användaren/säljaren inte längre är registrerad hos ebay och jag har betalat varan.. Kommer den att komma?? 🙁

 12. Finns tyvärr aldrig några garantier. Om du fått ett meddelande från säljaren om att den är skickad så är chansen stor att du fortfarande får den. Om du har betalat via PayPal och inte fått varan kan öppna ett Case (klagomål) hos dem för att få tillbaka pengarna. Troligen svårt dock om säljaren ’försvunnit’. //Maria

 13. Om man hittat en sak som är på auktion men man kommit överens med säljaren om ett annat pris, hur betalar man då? Vill använda typ Paypal som säkerhet, funkar det och hur gör man? Lite ny på det här 🙂

 14. PayPal fungerar hur bra som helst och är det som rekommenderas att användas. Lycka till! //Maria

 15. Ser att någon har problem med att betala med paypal. Själv har jag bara bra erfarenhet o har handlat med alla vanliga valutor via dem. Mitt råd om du har problem. Få in på deras hemsida o kontakta dem genom att ringa. Alla samtal jag har haft med dem har skett på svenska o de har löst alla frågor jag har haft ang. handel på e-bay eller frågor om valutor.

 16. Är det hemleverans direkt till din dörr på varorna man beställer från ebay uk ?

 17. Oftast skickas sakerna med vanlig post. Det fungerar inte som Amazon Prime, där man alltid har hemleverans. Vilket leveranssätt du vill ha kommer du överens om med säljaren. Oftast finns det flera olika leveranssätt föreslagna och du kan välja det du vill ha och är villig att betala för.

 18. Om man beställer olika varor från amazon uk får man allt i ett paket? vet du om man kan beställa skönhetsprodukter till sverige?

 19. Hej och tack för att du läser min blogg. Tyvärr är det en fråga som jag inte kan svara på. Du måste kontakta avsändaren/leverantören för att höra hur de skickar din beställning. Skönhetsprodukter ska inte vara några problem att beställa.

 20. Hej! Man har köpt uggs på eBay, men fortfarande väntar 2 månader nu..säljaren hade 99% bra feedback, men svarar inte på email..Vad ska man göra?

 21. Hej! Vilken otur! Det finns inga garantier speciellt då säljarna finns på andra sidan jordklotet. Det värsta du kan göra mot en säljare är att starta ett ”case” mot den via eBay. Kontrollera först:
  1. Vilket datum som är lovat för leveransen. Om detta inte har passerat, så måste du vänta tills det är klart.
  2. Kolla dina meddelanden på eBay så att det inte finns något svar där eller att svaret hamnat i din spam-låda. Det kan ta ett dygn innan du får svar, pga tidsskillnaden.
  3. Kolla vad du skrev till säljaren. Uttryckte du dig tydlig? Var din engelska enkel och förståelig?
  Om allt detta är OK, så kan du antingen öppna ett ”case” genom att svara att du inte mottagit varan eller bara ge negativ feedback. Om tillräckligt många öppnar ”cases” mot en säljare eller ger negativ feedback, så kommer den säljaren att försvinna från eBay, så de är oerhört rädda för just detta. Om du kommer fram till en lösning med säljaren så kommer denna med all sannolikhet att vilja att du tar bort ditt case/negativa feed back, vilket jag tycker att du ska göra.
  Detta var en så bra fråga, att jag lägger in den i texten!
  Hoppas det löser sig!
  //Maria

 22. Hej! Jag undrar om du har erfarenhet av att köpa skönhetsprodukter från ebay.uk exempelvis? Jag funderar på att beställa hårfärg som är väldigt svår att få tag på i Sverige och funderar som många andra om tull osv.. Är så rädd att jag inte får produkterna eller att det blir svindyrt:P

 23. Hej och tack för att du läser min blogg! Än så länge så är England med i EU, så det blir ingen tull eller moms på saker som köps därifrån. Frakten brukar alltid anges tillsammans med varan, så att du ser exakt vad den totala summan blir. Tänk dock på att Storbritannien är på väg ut ur EU och jag är inte säker på exakt när de börjar behandlas som ett icke-EU-land. Från varor som beställs utanför EU så börjar man betala – tror jag – tull från ett värde (inklusive frakt) på 200 kr och moms från 1500 kr (Om jag kommer ihåg rätt från huvudet! Någon får gärna dubbelkolla! ) /Maria

 24. Hej nästa år 2021 tar postnord 200 kr extra paket ifrån kina.
  Kan man ställa en fråga till säljaren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *