vit hp chromebookTala om att det gick snabbt att få hem den här lilla saken: Beställde den onsdag eftermiddag och torsdag eftermiddag fanns paketet att hämta på hos mitt lokala postombud. 1 dygns leveranstid tycker jag är helt i sin ordning.

Det är inte en PC. Det är inte en Mac. Det är inte en Linux-dator. Det är inte en surfplatta. Det är helt enkelt en Chromebook. Något helt annat än jag är van vid.

Vid första anblicken så ser den ut som vilken bärbar dator som helst. Den är i kritvit plast och förutom HP-loggan på locket så ser man även den karakteristiska chrome-loggan. Den är riktigt snygg (vilket är en viktig aspekt på en dator)!

20131128_201841

Byggkvaliteten känns förvånansvärt gedigen. Den kan uppfattas som lite tung först, men den är å andra sidan 14″ stor och skärmen är stabil och viker sig inte då man viker upp den. Jag tar dock hellre stabilitet än att man bryter sönder skärmen efter ett tag. Jag vet inte om det är den vita färgen eller tangentbordets design som får mig att tänka på den gamla vita MacBook som fanns förut (som var en alldeles utmärkt dator förresten, till ett mycket vettigare pris än dagens Apple PowerBook).

vit hp chromebook tangentbordSkärmens storlek gillar jag: Tillräckligt liten för att kännas behändig och lätt att ta med, men tillräckligt stor för att kunna jobba med utan att sitta och kisa. Den kunde ha varit skarpare i kontrasterna, men det är å andra sidan en 3000 kronors dator, och den är inte sämre än andra skärmar i den här prisklassen – snarare något bättre i så fall.

Tangentbordet är skönt och behagligt att skriva på – som på en gammal MacBook, vilket är ett mycket gott betyg. Styrplattan är fin att jobba med, så hela datorn känns helt enkelt väldigt lättjobbad.

Imponerande är också hur snabbt den startar upp från viloläge. I och med att locket är uppfällt så är datorn i full gång. Ingen fördröjning här inte. Visserligen är det SSD-diskar i datorn, men det är ändå extremt snabbt. Och den är knäpptyst.

Själva datorn känns också rapp i hanteringen. Jag upplever inte att den hackar eller känns seg, utan allt sker inom direkt. Jag är ofta rätt känslig och blir lätt irriterad om jag har sega datorer, men den känslan har jag inte fått av denna.

Med denna modell fick jag också ett mobil-abonnemang som räcker i två år. SIM-kortet var redan istoppat i datorn, då den anlände. Mobiltjänsten är ett erbjudande via Fogg Mobile och körs i Tre:s mobila nät, vilket kanske inte är idealet i Norrlands inland. Däremot så fungerar Tre alldeles utmärkt i sta’n och efter E4:an och ger ofta bättre 3G-mottagning än Telias nät, så det finns också fördelar. Jag har dock inte hunnit testa att köra den via det mobila nätverket så mycket ännu eftersom jag för det mesta befinner mig inom en trådlös routers räckvidd. Det jag har märkt är dock att Chromebooken slår över till det mobila nätet direkt då den saknar WiFi och fortsätter att fungera helt utan att den ”hackar” i nätverket.

Hur är det då att jobba i Google Chrome OS? Ja, det är annorlunda. Vid första anblicken så känner man igen sig med genvägar längst ner på skärmen och tid, internetuppkoppling, inställningar och avstängning längst till höger. Men sedan börjar det kännas väldigt annorlunda. Det känns som en dator med en enda applikation installerad: En webbläsare vid namn Chrome. Oavsett vilken app man än öppnar så blir det en ny flik i webbläsaren. Så prova att stänga ner precis alla andra program på din dator och jobba enbart via din browser – då har du fått något som är mycket nära en Chromebook. Det här är ett annat sätt att jobba på med både möjligheter och begränsningar.

Allt du jobbar med måste ligga i molnet. Jag  bestämde mig att skapa det här blogg-inlägget enbart på Chromebooken och det tog ett tag innan jag insåg hur smartaste sätter var att ladda upp bilderna till WordPress. Hur kunde jag redigera bilder i Google+/Picasa?  Hur redigerar jag bilderna lokalt? Var hamnade bilderna som jag laddade upp från mobilen? Var hamnar den då jag laddar upp den till Google+? Det kändes lite ovant till en början, men som alltid med ett nytt verktyg så lär man sig snabbt vilka möjligheter och begränsningar det finns och just bloggandet kommer nog att fungera alldeles utmärkt på Chromebooken.

Jag skulle mycket väl kunna sätta den här datorn i händerna på min mamma (dvs pensionär) eftersom den är så lättjobbad. Inte alls som att försöka lära någon att förstå Windows 8. Den är enkel att uppdatera, dvs det sker automatiskt, och man kan inte ladda in en massa konstig programvara på den som ställer till det. De flesta kan lära sig att hantera en webbläsare och i och med det, så kan nog också samma personer med lätthet komma igång med en Chromebook.

Även om de flesta apparna kräver internet-uppkoppling så finns det vissa appar som sägs fungera off-line – jag har dock inte testat det läget ännu.

Apparna hämtas via det som kallas för ”Chrome Web Store” eller ”Butik”. Jag tycker den är svåröverskådlig med stora ikoner och för lite info om själva appen. Vill man testa en app, så går det dock blixtsnabbt att ladda ner den. Och lika snabbt att avinstallera den. Samtidigt verkar det finnas en del som är rent skräp i Butiken: Jag hittade t.ex. Skype som jag skulle behöva eftersom ju Lync inte fungerar här. Men då kom man bara till någon sorts reklamsida som inte alls hade någon Skype-version kompatibel med Google Chrome. Sådant borde definitivt rensas bort om Google vill göra någon sorts kvalitetssäkring.

Kan en Chromebook ersätta en traditionell PC med Windows, Linux eller MacOSX installerat? Definitivt inte helt och fullt, då det finns begränsningar i dagsläget på vad som kan köras i Google Chrome. Utbudet med appar är långt ifrån komplett och visst vill man kunna editera andra filer än Google Docs. Allt lagras i molnet och allt vill man inte lagra i molnet. Vissa filer trivs bäst på en lokal hårddisk som ingen annan har tillgång till – som en krypterad fil med ens egna lösenord.

Chromebooken känns definitivt inte som en surfplatta heller. En surfplatta är till största delen en stor smartphone som saknar appen att ringa med. Utbudet på appar är också bra mycket större på en Android eller iPhone. Det här känns ändå som en ”riktig dator” där man faktiskt kan sitta och jobba och skriva och inte som en surfplatta där man mest tittar på saker och pekar. Chromebooken ligger väl någonstans i mitten mellan en surfplatta och en ”riktig” dator. Får jag välja mellan iPad:en eller Chromebook:en för det jag brukar göra, så väljer jag Chromebooken vilken gång som helst.

Det känns inte som ett problem att man bör ha internetaccess då man jobbar med datorn. I varje fall jag öppnar sällan datorn om jag inte har tillgång till internet numera. Skriva dokument via Google Docs ska man ändå kunna göra off-line och det är väl egentligen det enda jag gör utan internet-accesss.

chromebook inställningarChromebooken känns som en bra dator för just det som jag tänker använda den till: Resedator och skol-/konferens-/kurs-dator. Tillfällen där jag vill ha en lätt och bärbar dator med bra batteritid. Vid sådana tillfällen handlar det ju mest om att skriva anteckningar och det kommer att fungera alldeles utmärkt. Den kostar ju inte en förmögenhet heller, så man kan lugnt slänga ned den i väska bara uti-fall-att. Den kommer att fungera alldeles utmärkt som köksbordsdator också för att läsa morgontidningen on-line eller söka recept. När jag är ute och reser kommer detta definitivt att vara min ständiga följeslagare.

Som hemmadator och vardagsdator, så kommer jag att fortsätta att använda min bärbara Dell eftersom jag där inte behöver bekymra mig om vilket filformat jag har utan kan öppna allt, köra allt, redigera allt och har tillgång till allt – oavsett i vilket moln det ligger. Och jag saknar både ett traditionellt mail-program som Thunderbird och mitt vanliga chatt-program Skype eller Lync. Spotify vore ju trevligt att ha tillgång till också. Googles musiktjänst Google Play Music All Access finns ju inte att tillgå i Sverige ännu (hur kan man namnge en tjänst på det viset?). Jag har dock insett bara efter att ha haft Chromebook:en några dagar väljer jag den mer och mer framför den traditionella PC:n, just för att den startar så snabbt och är så enkel att jobba med. Man vänjer sig fort vid dess gränssnitt och Chrome OS.

Jag tänker också köpa till ett extra minneskort, då det troligen kan komma till användning i framtiden eftersom SSD-diskarna är så pass små som 16GB. Eftersom allt man jobbar med förväntas ligga i molnet så lär det inte lagras mycket på hårddisken, så egentligen förväntas hårddisken i princip vara tom.

Trots en del begränsningar så får man oerhört mycket för pengarna. Vilken annan 14″ dator får man för den här summan? Dessutom med SSD-diskar (om än små) så att den är tyst och supersnabb? Dessutom av riktigt bra byggkvalitet med rejält lång batteritid? Dessutom snabb och rapp att jobba med? Jag har i alla fall inte hittat någon, så på den fronten slår Chromebook allt annat. Det skulle förvåna mig om denna dator inte kommer att göra ett stort intåg inom skolvärlden då de är billiga och enkla att både hantera och underhålla.

Coolt är också att man kan få ett terminalfönster och hamna i Chrome OS egna shell crosh. Google Chrome OS är ju Linux-baserat.

Det blir i alla fall spännande att se hur Chromebook kommer att utvecklas. Det känns roligt att få ha en av de första versionerna i alla fall, då jag trots allt tror att den kommer att utvecklas med åren. Spännande att se i vilken riktning.

[ IDG har gjort en recension också ]

Specifikationerna för HP Chromebook 14-q030eo med 3G+ mobilt bredband under 2 år

Yttermått (B x D x H): 34,4 x 24 x 2,06 cm
Operativsystem: Google Chrome
Processor: Intel® Celeron® 2955U med Intel HD Graphics (1,4 GHz, 2 MB cache, 2 kärnor)
Färg: Anodiserat silver, vitt hölje
Minne: 4 GB DDR3L SDRAM (på kortet)
Hårddisk: 16 GB SSD
Bildskärmsstorlek (diagonalt): 35,6 cm (14″)
Bildskärm: 35,5 cm (14-tums) HD BrightView LED-bakgrundsbelyst (1366 x 768)
Grafik: Intel HD-grafik
Ljud: Dubbla högtalare
Webbkamera: Framåtvänd HP TrueVision HD-webbkamera med inbyggd digital mikrofon
Tangentbord: Fullstort chiclet
Pekdon: HP Imagepad med stöd för multipekgester
Trådlöst: 3G, 802.11a/b/g/n (2×2), Bluetooth 4.0
Portar: 1 HDMI, 1 kombinerad hörlursutgång/mikrofoningång, 1 USB 2.0, 2 USB 3.0
Expansionsplatser: 1 digital mediekortläsare för flera format för SD-kort, 1 SIM-läsare (SIM-kort medföljer)
Batterityp: 4-cells litiumjon polymer
Nätaggregatstyp: 65 W nätadapter
Vikt: 1,9 kg

5 svar på “HP Chromebook recension / review / test”
  1. Spännande läsning, jag beställde precis en chromebook och är lite nyfiken på hur du gör när du bloggar. Loggar man in i adminpanelen på WP som vanligt? Vart redigerar man bäst bilder och hur laddar man bäst upp dem?

    Tacksam för svar 🙂
    Kram Saija

  2. Hej och tack för respons! Svaret blir så långt att det får bli ett eget inlägg. Hoppas det hjälper dig! Chromebook fungerar i alla fall alldeles utmärkt som ”blogg-maskin”.
    Inlägget finns här: Att blogga med en chromebook

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *