nexus 9 surfplatta tabletYouTube-video finns här.

Den är riktigt fin – den vita surfplattan Nexus 9. Tillverkaren av Nexus 9 är HTC. Google låter ju olika tillverkare göra deras olika produkter, vilket borgar för att man får ut mesta möjliga för varje produkt.

Jag har tidigare haft en iPad 2 som jag inte alls var speciellt förtjust i. Jag tyckte att den var både för stor och för tung för att dra runt hemma. Den kändes till och med klumpig att ha i väskan, så till slut så låg den helt oanvänd på en hylla. Jag tyckte den var halkig utan fodral att hålla i och jätteklumpig med fodral. Inte min grej alltså. Och så är jag så mycket mer förtjust i Android än i iOS.

Jag vill kunna hålla plattan i en hand utan att det känns jobbigt. Surfplatta är också för mig endast surfplatta: Ska jag skriva någon hyfsat lång text, så tar jag fram en dator med ett riktigt tangentbord. Men jag har saknat något att läsa morgontidningen med till frukosten. Eller en något större skärm än mobilen att ha som ”köks-TV” om jag inte vill sätta på Chromecast på stora TV:n i vardagsrummet. Därför kändes Nexus 9 med sin 8,9″ stora skärm som en bra storlek. En 7-tums platta känns alldeles för liten. En 8-tums platta kan jag tänka mig, men denna som är 8,9 tum känns som en riktigt bra storlek för mina behov.

20151030_154656

Det verkar som att Google rensar sina lager nu också, så Nexus 9 säljs för helt OK priser. Billiga är de inte, men jag hoppas att den ska hålla ett par år framöver. Och jag hoppas att Google fortsätter att trycka ut sina uppdateringar till just denna modell.

Jag valde versionen med 32 GB, vilket jag tycker känns på gränsen till litet, men det fanns inget större att välja på. Det finns tyvärr ingen plats för extra minneskort. Å andra sidan så har min Chromebook bara 16 GB:s hårddisk, vilket jag inte jag trodde skulle räcka, men jag har hittills inte upplevt någon brist på utrymmer då jag jobbat med den. Det mesta är ju ändå lagrat på Google Drive. En surfplatta lär väl knappast behöva så mycket mer lagringsyta.  Jag har modellen som enbart går på Wi-Fi.

20151031_142029Byggkvaliteten känns förvånansvärt bra. Nu då många gör saker i aluminium, så fnyser en del lite åt saker som är gjorda i plastmaterial. Jag kan dock se fördelar med just plast: Det blir inte lika kallt och halkigt att hålla i och jag tycker att det ger en behagligare användarupplevelse. Det finns ett metallband runt kanten som ändå gör Nexus 9 något mer stöt-säker (eller kanske rättare sagt mer tappa-på-golvet-säker). Den är i vilket fall väldigt ren och stilren i sin design,

Skärmen är riktigt, riktigt fin. Det är en IPS LCD-skärm, vilket inte ger samma skarpa färger som en AMOLED-skärm (Samsungs dyrare modeller har dessa), men jag är inte säker på att det för den skull känns sämre. Jag upplever de senaste AMOLED-skärmar nästan väl skarpa och färgintensiva emellanåt, men det handlar säkert om tycke och smak också. Jag tycker att skärmen på Nexus 9 känns behaglig att titta på med mycket fina kontraster, detaljer och färger. Skärmen reagerar också snabbt på aktivitet och jag tycker den känns väldigt snabb och alert.

20151031_142106Batteritiden känns riktigt bra. Det är alltid svårt att säga vad som är bra och dåligt när det gäller batterier numera, men enheterna blir allt tunnare och det är inte lätt att trycka i hur mycket batteri som helst i en tunn enhet. Hittills får jag väl säga att batteritiden trots allt känns väldigt bra. Det finns dessutom massor med tips på hur du optimerar batteritiden här.

Edit: Efter att ha använt Nexus 9 ett par dagar nu, måste jag säga att batteritiden är riktigt, riktigt bra. Helt i klass med min gamla iPad, som jag var oerhört imponerad av. Jag laddar inte Nexus 9 speciellt ofta, vilket uppskattas. Den nya funktionen Doze i Marshmallow verkar verkligen göra sitt jobb, genom att sätta hela enheten i vänteläge och därmed spara batteri. Kanonbra!

Nexus 9 laddas via MicroUSB. Jag har sett det nämnas att enheten ska bli het efter en stunds användning, men det är inte något jag upplevt. Jag gissar på att vissa barnsjukdomar har byggts bort, då modellen tillverkats ett tag nu.

Jag valde den vita plattan, men färgen är definitivt mer grå än vit. Inte riktigt vad jag hade förväntat mig alltså eller som den visas på bild på nätet.

Utbudet av skal/fodral är förvånansvärt litet trots att modellen funnits ute på marknaden så pass länge. Jag hittade ett lila fodral som jag beställde och som var gjort för just Nexus 9. Jag är inte så förtjust i de generiska fodralen där surfplattan sätts fast med resårband eller skjuts in under ramen, utan ville ha ett skal som har en extra baksida – om ni förstår vad jag menar. De flesta fodral och skall som kan tänkas passa flera olika modeller verkar komma i 7-8″ och sedan i 10″. Möjligen då i 9-10″, vilket gör att poängen med att ha en lite mindre surfplatta går till spillo. Det blir till att leta runt på internet för att hitta de du vill ha.

Nexus 9 väger 425 gram vilket måste sägas vara en lätt platta. Jag håller den lätt med vänster hand, medan jag håller kaffekopp och macka omväxlande i höger hand. Den fungerar precis som jag har tänkt använda den alltså.  Plattan känns helt enkelt tunn och nätt att hantera.

När jag startade upp Nexus 9 ville den hämta in den senast sparade backup:en från en annan android-enhet, vilket jag sade OK till. Sedan började den ladda ner alla appar som jag har installerade där, vilket kändes smidigt att slippa installera om det jag oftast använder. Sedan satt den spännande delen av installationen igång: Att uppdatera Android-versionen. Jag tappade efter ett tag räkningen på hur många gånger Nexus 9 sa: ”Jag har en uppdatering att hämta hem – vill du installera den?” Efter en 5-6 omstarter var den till slut uppdaterad till Marshmallow 6.0. Efter att bara ha känt på Marshmallow 6.0 tycker jag inte att det känns som så stor skillnad. Men jag gillar verkligen att alltid ha det senaste installerat. Den känslan är skön nog.

Edit: Skillnaden i Android Marshmallow 6.0 märks inte så mycket i användargränssnittet, känner jag. Däremot i inställningarna. Oj, vad mycket det finns att peta på där! Jag har inte gått igenom en bråkdel ännu av alla olika inställningar som finns. Men det finns massor med bra funktioner som underlättar användningen av surfplattan. Både när det gäller säkerhet och rena användarfunktioner. Älskar Android för att man kan göra så mycket med det (och gillar man inte att hålla på med olika inställningar, så fungerar det alldeles utmärkt direkt från förpackningen).

De har pratats en del om strömknappen och volymknappen, att de skulle vara tröga och svårtryckta. De Nexus 9 som skeppas ut nu har fått nya mer distinkta knappar på sidan, som känns helt OK. Knapparna syns nedan på bilden.

20151031_142100Data som lagras på enheten krypteras, men för att det ska vara någon riktig vits med detta, måste du slå på något sorts skärmlås. Det finns dock både gester, PIN-kod eller lösenord att välja mellan. Det finns också en del trevligheter som att det går att ha flera användarprofiler för samma enhet. GMail-applikationen klarar numera att även ta in andra epost-konton. Det finns både en kamera på framsidan och en på baksidan (med autofokus), så det ska gå att både fota och köra Skype eller ta selfies. Enheten öppnas genom att man knackar på två gånger, vilket känns som ett snabbt sätt att komma igång och jobba med den.

Google har skrivit både mycket, pedagogiskt och bra om hur man jobbar med Nexus 9 och ställer in och optimerar den, vilket jag uppskattar.

Nexus 9 kommer att bli en trevlig följeslagare, helt klart. Jag tycker, väldigt, väldigt mycket om den.

Bara för en jämförelse ligger Nexus 9 sida vid sida med en iPhone 6. Alla specifikationer finns härNexus 9 vs. iPhone 6

Ett svar på ”Google Nexus 9 surfplatta / tablet – test”
  1. […] Det blev en Nexus 5X till slut. Efter mina funderingar hit och dit, så vann nyfikenheten över alla praktiska eller ekonomiska skäl. Det är kul att vara först med det senaste. Jag litar dessutom på att Google släpper en bra telefon och jag har hört andra som är nöjda över sina Google-telefoner. Jag är dessutom jättenöjd över min surfplatta Google Nexus 9. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *