Läsk ger feta barn, så nu är förslaget att man ska införa läskskatt. Men jag tror inte på sådant. Varför peka ut läsken? Läsk i måttliga mängder och bara på lördag är säkerligen inga större problem för normala barn. På precis samma sätt som vi fick dricka läsk, då vi var små. Och tittar man på skolfoton så ser vi närmast undernärda ut, jämfört med alla baby-hulliga ungar numera. Till vardags var det mammas hemkokade röda vinbärssaft som gällde – och hon var inte givmild med sockret precis.

Tror inte på att peka ut ett visst födoämnen som extra bidragande till fetman. Det är helheten som gör det. Både hur mycket vi äter och hur mycket vi rör på oss.

Om man lägger skatt på läsk, varför inte på lösgodis? Isglass? Chips? Ostbågar? Småkakor? WoW? Alla TV-spel utom Wii? Man hamnar så lätt i konstiga gränsdragningar.

Tror att man ersätter de snabba kolhydraterna i läsken med andra snabba kolhydrater istället. Får då blir ju de plötsligt ”nyttiga” till skillnad mot den extra beskattade sockrade läsken.

Skapa hellre en nyckelhålsmärkning som fungerar. Jag inser att inte alla vill äta low carb som mig själv, men om man gjorde något som utgick från GI-värdena skulle man komma långt. Hellre fullkornsbröd än vitt bröd. Hellre fullkornsris än vitt ris etc. Och low carb mat har ju ett GI på noll, så all den maten blir ju automatiskt supernyttig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *