Finns en intressant artikel i dagens Läkartidningen om Viktnedgång via Internet.
En summering är väl att konceptet att hjälpa folk att gå ned i vikt via internet är framgångsrikt och att man når många personer. Internet är alltid tillgängligt och alla vill/kan inte besöka Viktväktarnas möten eller har ens en rimlig chans att få komma till en fetma-klinik. Det är Viktklubb.Se som står som beräkningsexempel. Nu bygger Viktklubbs koncept på traditionell kalori-beräkning, men jag tycker att slutsatserna trots allt känns generella.

De säger att de flesta som är överviktiga upplever för lite motion, för mycket mat och godis som de tre vanligaste orsakerna till övervikt. Hur man får bukt med de problemen finns det olika lösningar på. För mig var det lågkolhydratkost som tog död på sockersuget och håller aptiten i schack. Motionen ökade i samma takt som vikten sjönk.

Och nog fungerar viktminskning över internet. Det sägs mycket i artikeln som vi som äter lågkolhydratkost redan vet: Att man via internet alltid har tillgång till råd och stöd från både experter och medmänniskor i samma sits. Att det finns program som kan registrera såväl matintag som viktkurvor. Man blir peppad av andra och får ett personligt bemötande. Men att man också måste ta eget ansvar för sitt ätande.

För det är ju precis på det sättet som de flesta av oss har hitta den här kosten: Via internet. Då jag startade så var det litteratur på engelska och forum på samma språk som gällde. Idag finns det motsvarande information på svenska och flera forum och listor där man kan få snabb respons. Forum och listor befolkas både av experter vanliga människor som kämpar med sin vikt.

Det fina är ju också att äter man lågkolhydratkost så finns det massor med gratis information att tillgå. Eftersom det här sättet att äta inte alltid anses som politiskt korrekt, så har dieten många hängivna anhängare som för att sprida budskapet gör mycket ideellt jobb och därför tillhandahåller olika former av resurser utan kostnad.

Man behöver inte betala till något som Viktklubb om man inte vill (även om low carb-världen numera också är rätt befolkad av de som ser att det finns pengar att tjäna).

Med eget engagemang kan man komma långt när det gäller att förbättra sitt ätande – det är det ingen tvekan om.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *