Fick ett tips om äggmjölk, som sägs kunna ersätta grädde i kaffe och te. Och ska vara god och dricka.

http://activenocarber.myfreeforum.org/Egg_Milk_and_Egg_Drink_about1566.html

Jag har ingen mixer, så jag tog fram in vanliga food-processor och kan att äggsmeten fullkomligen sprutade ur food-processorn! Övergick då istället till att vispa äggmjölken med elvispen och resultatet ser helt OK ut. Har ställt in tillbringaren i kylskåpet och får testa då det svalnat.

Översatt tills svenska blir det:
3 råa ägg
125 gram rumsvarmt smör (har ingen kokosolja hemma)

Mixa ägg och smör till en jämn smet. Häll på kokande vatten i en jämn stråle och fortsätt mixa, tills man fått ungefär 1-1,2 liter äggmjölk (i mitt fall blev det totalt ca 7.5 dl kokande vatten).

Smaksätt med lite sötningsmedel, muskot och kanel.
(Jag tänker inte smaksätta förrän mjölken svalnat)

Återkommer när jag avsmakat det hela! Jag känner mig lite skeptisk, men det skadar inte att prova.

Så här såg köket ut efter mitt första försök – äggmjölk över hela diksbänken och allt framme eftersom jag kände att jag måste agera snabbt – medan vattnet var kokhett!

Uppdatering 1: Efter smaksättning var det faktiskt helt OK! Såg ut som rinnig gul vaniljsås och smakade svagt av smörkräm – gott att dricka kallt. Återstår att testa drycken i kaffe/te också.

Uppdatering 2: Tog en kopp kvällste och det var över förväntan. Nu smakade det inte längre smörkräm. Mer som ”condensed milk”. Måste bara komma ihåg att röra om både i tillbringaren och i glaset/muggen så att fettet blandar sig väl med vätskan.

4 svar på “Äggmjölk – low carb mjölkersättning – recept”
 1. Tips: Man kan göra det med en vanlig ballongvisp i en hög mugg. Det blir godare utan äggvitorna och med kokosfett (som du inte hade hemma). Tips 2: Man kanske inte skulle kalla det ”mjölk” eller ”grädde” eftersom det ger förväntningar på smaken. Ska bli kul att höra vad du tycker.
  /Maia
  PS. Jag sötar den inte när jag ska ha den i kaffe, men har ibland en knivsudd ekologiskt vaniljpulver.

 2. Vaniljpulver tror jag är en suverän smaksättning! Då blir det ballongvisp i en stor skål nästa gång och bort med äggvitorna (kanske något extra ägg istället?). Man får prova sig fram lite! 🙂

  Tror att huvudsaken är att man vispar ner det kokande vattnet snabbt så att äggen inte hinner börja koagulera.

  Vet inte vad som är ett bra namn – äggdricka låter som när Rocky knäckte ett par råa ägg i ett högt glas och hällde i sig inför sin boxningsmatch!

 3. Jag kallar det ofta /äggdrink/. Lite tråkigt. Och jag med kokosfett så delar det sig först när det svalnat, men efter en omskakning (jag har det i mugg med lock) så håller kokosvarianten sig faktiskt oseparerad minst ett dygn i kylen. Märkligt nog. Kul att du gillade det.

  Lite Rocky är det faktiskt; det tycker jag också, hahaha!
  /Maia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *