Det är ofta diskussioner huruvida det är dyrare att äta low carb (eller LCHF som det numera populärt kallas i Sverige) jämfört med ”vanlig” mat. Och självklart beror det på vad man ätit tidigare och hur man väljer att tolka low carb, men generellt sett skulle jag nog säga att low carb i längden är mycket dyrare än ”vanlig” mat.

Äter man riktigt dålig normalkost och lägger stora pengar på McDonalds, hämtpizzor och stora påsar med chips och godis, ja – då har man säkerligen pengar att spara. Detsamma gäller om man äter mycket (ekologiska) frukter och grönsaker, för att äta mycket frukt och grönt idag är inte billigt det heller. Men äter man en hyfsat ekonomisk vardagsmat, fyller ut lite lagom med billiga kolhydrater i form av fullkornsprodukter och linser/bönor – ja, då är då i varje fall inte jag ett dugg tveksam till att low carb blir dyrare. Det mest ekonomiska är troligen att äta lågt GI-kost eftersom det byger mycket på linser/bönor och olivolja.

Men mitt matkonto tycker jag är enormt just nu. Man kan ju inte ”fuska” någon dag i veckan eller just före lön, genom att äta en tallrik spagetti med ketchup och lite bacon, som räcker till minst 3 personer. Nu är det ett paket bacon per skalle som gäller. Går man ut och äter så får man ofta betala extra och kan inte välja dagens rätt, eftersom den innehåller för mycket kolhydrater.

Man får diverse tips för att hålla kostnaderna nere och ägg, köttfärs och tonfisk är hyfsat billig mat. Men har man ätit så här i ett par år, så vill även jag ha variation på kosten. Att leva på ägg, köttfärsbiffar och smör går under en kortare period, men sedan vill man ha mer varierad kost. Och eftersom man äter kött och fisk rent, dvs gömmer det inte i gratänger och pastaplattor, så ställer det också högre krav på kvaliteten och smaken. Och jag älskar skaldjur… Har alltid gjort.

Lite av poängen med den här kosten också, för att man ska kunna hålla sig till dieten, är också att man ska få äta just god mat. Mat är inte bara näring att stoppa i munnen, utan både en social funktion och en mental upplevelse.

Low carb-mat tillhör väl också den mat som ökat mest i pris. Man pratar om ökade mjölpriser som gjort bröd och pasta dyrare, men det är ingenting för vad köttfärsen och osten har dragit iväg! Förut kunde man i princip nästan jämt enkelt hitta köttfärs för 29 kr/kg. Numera ligger den oftast på det dubbla. Och osten är ju jättedyr numera! Och allt annat har samtidigt stigit det också. Däremot får man fortfarande pasta, makaroner, linser och bönor för nästan ingenting.

De hurtigaste råden brukar ofta innebära att man ”bara” kontaktar sin lokala slaktare och på det sättet får billigt, välhängt, ekologiskt kött till priser som ligger långt under butikspriserna. Ledsen, men jag har inte en susning om var jag skulle lyckas uppbringa något liknande i min stad.

De något mindre hurtiga, och mer realistiska, brukar föreslå att man ska jaga extrapriser i affären och köpa jättestora lager av kött/fisk att lägga i frysen. Men ärligt talat: Det finns gränser för hur mycket tid man har över för att jaga billig mat. Jag jobbar heltid, är ensamstående mamma – finns inte en chans att jag ska börja åka staden runt för att hitta billigt kött. Har inte en frys som är tillräckligt stor heller för att jag ska kunna köpa på mig tillräckligt mängd heller för att det ska uppväga bensinkostnaden. Jag måste kunna storhandla på ett ställe – en gång – varje vecka. Något annat alternativ har jag inte helt enkelt.

Detsamma gäller att man ska köpa endast råvaror och göra allt själv ifrån grunden. Det faller också på tidsbristen. Jag brukar laga rejält på söndagar, så att vi har mat i princip fram till onsdag (om jag inte har med matlåda), men resten av dagarna måste det vara mat som går hyfsat snabbt att göra. Är en omöjlighet att ställa sig att göra långkok, då man har tider att passa för att hämta och lämna.

Dessutom försöker vi low carb:are också ofta att köpa så ren mat som möjligt: Den billigaste korven går t.ex. bort då den innehåller på tok för mycket potatismjöl och annan utfyllnad. Köper jag korv, så är det den med hög kötthalt – och smakar det, så kostar det!

Nu kommer någon att säga att vi äter väl egentligen inte så mycket mer kött, utan det är fettet man ökar på. Jo, visst är det sant till en del, men trots allt så upplever jag det så, att man automatiskt väljer protein med hög kvalitet och att man inte kan äta hur mycket fett som helst. I varje fall inte jag…

Sedan tillkommer en annan faktor och det är att mina nya goda matvanor smittar av sig även på resten av familjen. Nu duger det inte längre att poppa en skål med popcorn, utan när man är sugen på lite kvällsfika så kommer frågan om det inte finns någon salami, parmesanost eller gorgonzola hemma? Att då komma med förslaget att ta en klick smör istället, känns inte som ett hållbart allternativ. Och mat ska vara gott och även estetiskt lockande.

Så, ja – jag tror absolut att jag äter dyrare mat nu.
Men nej – jag tänker inte återgå till ”vanlig” mat igen – det fungerar inte för mig helt enkelt. Jag försöker hitta genvägar och handlar så mycket jag får plats med, när det är extrapris för att vi ska kunna fortsätta äta low carb.

Och typiskt low carb, är väl jag en av de få som gått ner i vikt under julhelgen eftersom man då haft tid att verkligen äta bra mat och samtidigt frossa i den goda julmaten! Annars brukar man ju alltid höra om hur mycket folk har ätit under julen, hur mycket de har gått upp och hur dästa de känner. Kan säga att det är precis tvärtom för mig.

Ett svar på ”Klart det är dyrare att äta low carb”
  1. Vi har ungefär samma matkonto nu men det är tack vare att vi inte köper hem en massa skräp längre och även omd et skulle bli dubbel så dyrt så hade det varit värt det! Jag är också en av dem som faktiskt gick ner lite över julen, kul!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *