Börjar bli så less på frågor om jag är en anhängare till Annika Dahlqvist. Nej, jag är ingen anhängare till någon. Jag är ingen supporter eller follower till någon över huvud taget. Jag läser, funderar, drar mina egna slutsatser och går min egen väg. Jag försöker läsa så många olika författare som jag kan och lära mig mer. Jag försöker välja den väg som fungerar för mig och min kropp och hitta ett sätt som jag kan leva med långsiktigt i vardagen.

Jag började att läsa om olika former av dieter vars syfte är att hålla blodsockret i schack redan 2002. Då hade få av dem som numera syns konstant i media ens hunnit börjat komma fram. De var lika mycket nybörjare (om inte mer) än jag själv. Ibland låter det som om några av dessa media-kändisar var de som på något magiskt sätt uppfann low carb-kosten.

Low carb är inget nytt påfund. Alla gurus vill dock hitta sin twist på det hela för att kunna marknadsföra sig själva, sina föreläsningar och sina böcker. Vem vill läsa en kopia av Bantings bok från 1800-talet? Vill man tjäna pengar genom att sälja nya böcker och få nya deltagare på olika evenemang så måste man sticka ut lite. Självklart måste man då hitta sin dialekt och sina käpphästar för att kunna locka intresserade köpare av sitt budskap. Glöm inte bort att LCHF för många numera är ett levebröd och att de försörjer sig just på att sprida budskapet.

Med tanke på hur de senaste diskussionerna går på bloggar och i artikel-kommentarer så blir jag faktiskt lite mörkrädd. Argumentationen från både med- och motståndare håller på att nå nya höjder. Det kastas glåpord och slängs elakheter från båda sidor. Man uttalar sig kategoriskt och överlägset från båda håll. Man använder överord och raljerar med de som inte håller med ens egna åsikter. Diskussionsklimatet är allt annat än trevligt.

Jag tror att man vinner på sans och förnuft i längden. Jag tror inte alls att överdrifter som lätt kan avfärdas, ger en trovärdighet till det här sättet att tänka runt kost. Det ger ingen trovärdighet alls.

Jag tror stenhårt på att low carb är ett bra sätt att äta. Att alla typ II-diabetiker borde anamma detta sätt att äta (utan kompromisser!!!) och att många fullt friska även skulle känna kunna dra nytta av det. Jag har själv fått en massa hälsovinster genom att äta low carb och kan bara vittna utifrån mig själv. Jag tror också att ingen borde få genomgå en viktoperation, som innebär ett bra mycket större ingrepp och komplikationer för framtiden än vad man först kan förledas att tro, utan att ha gett low carb en verklig chans.

Jag tror däremot inte att jag får ett evigt liv eller blir helt befriad från alla sjukdomar och världens alla plågor som finns, bara för att jag äter en viss sorts kost.

Och jag hoppas verkligen att mitt budskap går fram på ett sansat sätt.

2 svar på “Börjar bli så trött på hela LCHF-debatten”
  1. Var här och kolla.Såg din tråd på hundforumet.Här fanns det ju en massa intressant läsning.Kommer tillbaka.Må gott.
    Mvh Hanna (princessan på forumet)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *