Nu börjar verkligen debatten om svininfluensa och vaccinering eller inte vaccinering ta sig konstiga uttryck. Det senaste argumentet mot vaccination är att LCHF-kost är skydd nog och därför ska man inte vaccinera sig.

Visst är det så att vi som dragit ner på kolhydraterna ofta upplever en förbättrad hälsa med bl.a. minskade infektionssjukdomar som följd. Jag har inte varit riktigt förkyld med feber och sjukskrivning på väldigt många år. Å andra sidan så har jag alltid tillhör det som drabbats lindrigt av olika sorter influensor och då resten av jobbet legat hemma en vecka i taget, på sin höjd känt mig lite febrig under någon dag. Inget som inte botats med lite sömn och Alvedon till dagen efter. Men nog är även jag lite snuvig, snorig och har tillhörande huvudvärk ibland, även om det är väldigt sällan numera. Helt skyddad mot allt i vår omvärld är man knappast. Och att säga att ”vi som äter den här kosten har en gemensam erfarenhet av att vi inte blir sjuka. Vi får inga infektionssjukdomar. Det gör att vi glömmer bort hur det är att vara sjuk och då känns det ännu mer inaktuellt.” Sådana uttalanden gör att i varje fall jag baxnar!

Att säga att LCHF är tillräckligt för att skydda oss mot svininfluensa är att glida på sanningen rätt rejält. Influensa är ett virus som alla kan drabbas av och man är inte skyddad mot någon som helst sjukdom bara för att man äter en viss kost. Man kan ha ett bättre eller sämre immunförsvar – men helt skyddad kan man aldrig vara. Det är korkat att tro det.

Jag skulle nog ha sagt något i stil med att vi som drar ner på kolhydraterna upplever oss ofta som mindre benägna för att få infektionssjukdomar, men känner man sig orolig så ska man självklart vaccinera sig. Var och en måste själv göra det valet.

Och lite längre ner i samma artikel sägs att: ”Äter man en riktig kost får man inte cancer.” Jag fick bröstcancer när jag var 30 år fyllda. Ovanligt ung alltså. Så jag hade ätit mig till denna sjukdom?

Jag har varken lust eller råd att ligga sjuk hemma i feber i en vecka och tänker ta sprutan. På samma sätt som jag förra hösten tog det influensa-vaccin som erbjöds då.

Och jag tänker fortsätta gå på mammografi och cellprovstagning, för säker på att inte drabbas det kan man aldrig vara. Och hellre upptäcka något i tid än för sent.

Jag tänker definitivt inte gå omkring och tro att kosten skyddar mig mot allt ont.

3 svar på “Svininfluensa och LCHF”
  1. Nä, då lurar man sig själv! Jag tycker att det är lite synd också att en läkare som Annika, som ändå litar till forskning och vetenmskap, snackar anekdotiska bevis med skvallerpressen. Givet att det blåses upp, blir överdrivet, felciterat och gud vet vad, det kommer med hela Aftonbladet-konceptet. Det ser bara dåligt ut och i värsta fall lurar det fok att tro att de inte är/kan bli sjuka!

  2. Jag tror som sagt var inte att LCHF kan bli trovärdigt med sådana här uttalande. Då blir det lätt att avfärda kosten som "extrem" och "konstig".
    Jag kan säga nästan vad som helst då jag är lekman och mina uttalanden kommer att granskas. en läkare som uttalar sig gör det i sin egenskap av sin yrkesroll och då ska man banne mig uttrycka sig korrekt och inte komma med en massa spekulativa uttalande bara för att man söker lite PR. All PR är inte alls bra PR….

  3. Annika är en tätskrivare och lite störd, tror jag. Vilket är synd, för jag tror hon skrämmer bort folk mer än marknadsför LCHF-kosten, som ju har så mycket vinster.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *