Förändringar när det gäller matvanor går sakta. Och ofta inte alls i den revolutionerande takt som de som vill tjäna pengar på oss hoppas på. Men vanligt folk är klokare än man tror och provar gärna på nya saker och ser om det passar dem.

Var på ett jättetrevligt grillparty igår kväll. Pratsamma var vi som alltid, men kunde också notera att tillbehören till det grillade har ändrats under årens lopp. Vi var ett helt gäng vanliga människor: Normalviktiga, men alla tjejerna kämpar konstant med att hålla vikten i schack. Som många av oss som har fött barn, så händer det något med kroppen och man får ständigt kämpa för att hålla sig på rätt sida. Tänka på maten men utan att banta, alltså. Det var knytkalas, så alla fick fritt välja mat.

Visst fanns den obligatoriska potatisgratängen med – men åts bara av ett fåtal. Visst fanns det potatissallad, som i princip stod orörd. Bröd fanns inte upplagt på bordet – men iställlet tunna kex som åts med stark ost. Däremot tog bearnaise-såsen nästan helt slut. I ärlighetens namn ska dock sägas att barnen fick hamburgare med bröd – men brödet var av den grova sorten.

Visst kom det fram lite snacks på slutet, men kompromissandet där var att istället för vanliga chips var det naturchips (som i varje fall innehåller lite mindre kolhdyrater) och kikärtor. Kikärtorna tog slut och den enda chipsskålen var fortfarande halvfull när jag åkte. För bara några år sedan hade man utan tvekan hällt upp en mega-stor påse med grillchips + en super-pack med ostbågar och båda hade varit tomma i ett nafs.

När det var dags för kaffe gick frågan laget runt vilka som ville ha fika-bröd till. Ingen vill ha något eftersom vi alla var så mätta och belåtna att en slät kopp kaffe kändes perfekt. Och vi är ett gäng som är fullt öppna med varandra och tackar inte nej pga artighet.

Ett helt gäng vanliga människor alltså, som inte säger sig följa någon diet eller är hysteriska anhängare av någon sorts lära. Men nog sjutton börjar vi alla vara medvetna om att ”vit” mat inte är nyttig mat. Förändringar sker sakta, men är så mycket ber bestående och trovärdiga när man själv får påverka och göra sina egna val.

Vad jag hade med:
Hamburgare, cole slaw och kikärtor. Jättegott – jag älskar grillad mat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *