Jag älskar kaffeost! Det måste vara Tornedalens största bidrag till eftervärlden när det gäller mat. Den påminner mycket om den cypriotiska halloumi, men är inte alls lika salt. Gummiaktig och seg. Man skär den i små bitar, lägger den i kaffet och låter den smälta och ”dricker” sedan upp den. Jättegott.

Ikväll bestämde jag mig i varje fall att göra denna kaffeost, utifrån de recept som finns på internet.

2 liter standardmjölk och 1/5 liter grädde värms till 37 grader.
Ta av kastrullen från plattan.
Tillsätt 2 tsk löpe.
Rör om så att löpen blandas väl.

Låt stå minst 45 minuter på den avslagna plattan så att massan stelnar.

Men sedan började problemen…
Enligt receptet skulle man nu ställa tillbaka ostmassan på spisen och värma upp till strax under kok-temperatur. Det hela får dock absolut inte börja koka. Ostmassan ska, med hjälp av en hålslev, försiktigt föras ihop till en stor klump under uppvärmningen. Jag har ingen hålslev och trodde det gick bra ändå. Eller så rörde jag om för mycket för tidigt. Men jag stod i varje fall vid spisen med en kastrull full med en massa som såg ut som vattnig keso. Jag fortsatte dock och hoppades att allt skulle gå väl ändå.

Häll upp ostmassan i ett durkslag och låt vasslen rinna av.
Låt stå 3-4 timmar så att all vätska rinner av.
Lägg ostmassan på ett bakplåtspapper.
Platta ut till en tjocklek av 2-3 cm.
Grädda i 225 grader i 30 minuter.

Trots min keso-konsistens på massan så rann vasslen av efter ett stund i durkslaget. Efter ett par timmars avrinning så var det faktiskt en rejäl hög med bara ostmassa kvar. Och efter en halvtimme i ugnen så var det till och med kaffeost!

Flöt ut en del på plåten och blev inte riktigt så där tjockt gummiaktig, som den ska vara. Men hade en riktigt god smörsmak och får anses som helt godkänd.

4 svar på “Kaffeost – eller vad det nu blev – recept”
  1. Jag provade igår att göra kaffeost, men fick samma resultat som dig.
    Har du gjort kaffeost någon fler gång?

  2. Nej, jag har inte testat igen. Jag har haft tur och hittat det på affären och marknader och köpt på mig ett litet lager istället de gångerna. Äkta kaffeost är bara hur gott som helst!

  3. Ta det väldigt försiktigt med ostmassan i början när du ska samla ihop den. Vänta nån halvminut för Ju högre tempen i vattnet blir desto mer stelnar ostmassan och du kan samla den bättre och effktivare.
    använd en springform eller ugnsfast pajform så blir osten tjockare och inte ojämnt gräddad i kanterna.
    En liten nypa salt brukar jag tillsätta med. Inte för sälta mer som smakförstärkare .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *