virkad grön klänning järbo 8/4 bomullsgarn maxiklänning

lång grön virkad ärmlös virkad klänning järbo 8/4 grön long sleeveless dress crochet cotton bomull yarn threadNär jag började den här klänningen hade jag ett par design-idéer:

  • Ge mer illusion av tyg än virkat, dvs ge ett ”helt” intryck. Virkat ger ofta ett intryck av flera små sammansatta delar.
  • Medeltidsinspirerat: Jag älskar de medeltida modellerna eftersom de är så klädsamma, särskilt för oss med större storlekar. Tänkte i termerna av överklänning/särk och gjorde en kilformad ökning mitt fram och mitt bak för att få en snygg form.
  • Lång! Jag älskar långa klänningar så tänkte testa att göra den hellång. Med tanke på att virkat alltid töjer sig har jag lämnat töjmån längst ner, så den inte ska börja släpa i backen efter ett tag.

järbo 8/4 merceriserat gasserat bomull granat granatgrön grön garn virkgarn crochet yarn threadGarnet är mitt favoritgarn för virkat: Järbo 8/4 i färgen granat. Jag använde virknål nummer 4. Jag älskar de här merceriserade bomullsgarnerna. De är supersköna att jobba med och glansen och färgerna är fantastiskt vackra. Det håller år efter år och är lika fina efter tvätt.

Det gick åt ca 12,5 nystan, dvs 2125m garn.

Även valet av virknål var lite av ett experiment. Det som rekommenderas till 8/4-garn av Järbo är virknål nummer 2,5 och jag använde en så pass grov nål som 4.0. Jag tänkte att då detta blir ett så stort plagg, kan det vara en poäng att hålla det luftigt, så att det inte blir så tyngande. Bomullsgarn är ett kompakt och ”tungt” garn. Det första stycket som jag gjorde kändes tveksamt: Maskorna kändes stora och glesa och jag funderade på att riva upp och börja om med en mindre virknål. Men ju större bitarna blev, desto mer harmoniskt blev det. Maskorna passar väl in, känns inte alls glesa, utan tvärtom rätt täckande. Klänningen blev dessutom väldigt mjuk och följsam, då inte arbetet är så kompakt. Jag känner att plagget pga sin relativa lätthet håller formen på ett sätt som jag inte är van vid, då det gäller stora saker gjorda helt i bomullsgarn.

Jag har enbart använt det som kallas för V-maska (V-sticht). Ett oerhört enkelt men effektfullt mönster:
Varv 1: Lägg upp luftmaskor till önskad längd. Antalet ska vara delbart med 3 + 1.
Varv 2: * I (första) luftmaskan 1 st, 1 lm, 1 st. Hoppa över 2 lm *. Upprepa * till *.
Varv 3: * Om luftmaskbågen 1 st, 1 lm, 1 st *. Upprepa * till *.-
Upprepa varv 3.
(Givetvis ersätter jag första stolpen på varje varv med 3 lm)

Här är bakstycket klart. Det är virkat nedifrån och upp, dvs jag avslutar med axeln.

20151104_223120Framstycket och bakstycket ihopsytt.

20151106_210617Antalet V-maskor ska vara udda, då den mittersta V-maskan ska användas för att göra ökningarna.

Kjolen är virkad uppifrån och ner.  När fram- och bakstycket var klart virkade jag ett varv med stolpar längs ned. Sedan fortsatte jag med samma mönster igen. Det orange strecken är varvet som kopplar samman över- och underdel. Det är samma maska på över- och underdel, men vända åt olika håll.

v-maskor v stichtv-sticht crochet virka diagram patternHär är större delen av kjolen klar.

IMG_20151123_195702Ökningen gjorde jag genom att öka mitt fram och mitt bak, på var sin sida om mittersta maskan. Det ger en kilformad ökning och kjolen får en mjuk A-form.

IMG_20151128_123415Ökning:
Varv 1: Gör en ökningsmaska genom att i mittersta V-maskan istället för ett enkelt ”V” virka: 1 st, 1 lm, 1st, 1 lm, 1st.
Varv 2: I första lm-bågen på ökningsmaskan: 1 st, 1 lm, 1 st.
(=V-maska). Sedan 1 lm. I andra lm-bågen på ökningsmaskan: 1 st, 1 lm, 1 st.
Varv 3: 1 V-maska i första V-maskan från föregående varv  (1 st, 1lm, 1 st). 1 V-maska om nästa lm-båge. 1 V-maska i nästa V-maska.

Vi har nu ökat med 2 V-maskor. Fortsätt sedan med 1 V-maska i varje V-maska tills det är dags att öka nästa gång.

IMG_20151129_123426

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *