Jag är tvungen att byta webbhotell och vad ska man välja? Det är en komplett djungel och hur många som helst att välja på, vid en första anblick. Vilket är det bästa webbhotellet? Tror inte det går att svara på. Det fanns listor över ”Årets bästa webbhotell” som Internetworld brukade göra, men den senaste jag hittar är från 2008, så den känns inte helt relevant.

Jag gissar att skillnaderna mellan webbhotellen inte alltid är uppenbara och behovet till en stor del bestämmer vilket man ska välja. Jag tror inte på att välja det billigaste, men jag ser heller ingen anledning att välja det dyraste utan att för den skull få ett verkligt mervärde. Oftast brukar ju de i mitten med lagom-priser vara de mest prisvärda.

2012 beskriver Internetworld bara de 10 vanligaste/största svenskanvända webbhotellen. Det kändes som många att välja mellan, men när jag började söka dök det upp 10 till och 10 till och 10 till och…

Den obligatoriska Excel-matrisen är upprättad – det finns inget problem som är för stort eller för litet som inte kan lösas genom att göra en Excel-matris.

Jag gjorde en inledande snabb-test på vilken respons man får på email genom att skicka ut en intresseförfrågan. De som inte ännu har svarat stryker jag direkt från listan – ett trevligt svar från en potentiell kund, kan man förvänta sig inom rimlig tid.

Min inledande krav på cPanel som administrationskonsol verkar ha fått stryka på foten och bli mer än ett önskemål än ett krav, då inte så många svenska webbhotell stödjer detta. Däremot hittade jag en uppsjö av webbhotell utomlands, som använde cPanel. Det hade gjort flytten så mycket enklare om jag bara hade kunnat exportera/importera all data till ett likadant system.

Jag försöker läsa mig till fakta och åsikter på nätet men är också fullt medveten om att en missnöjd kund kan sprida sin galla på flera olika forum under olika nicks.

Jag tror också på en hyfsat stor leverantör för att få stabilitet på drift och support.  Jag brukar inte kontakta mitt webbhotells support alltför ofta, men behöver jag support, så vill jag kunna få det då. Förutom det så har jag helt rimliga krav på funktionalitet (MySQL, PHP, PHPMyAdmin, ftp, Coppermine/GD/ImageMagick och gärna SSH) och utrymme, vilket kanske också gör valet ännu svårare. Jag vill kunna installera min Joomla och WordPress manuellt, så att jag har full kontroll på versionerna. Det ska finnas en tillräckligt bra trafikstatistik (typ AWStats) och självklart ska webbhotellet själva ta en backup på all data. Jag vill ha någon mer support än bara via epost: Telefon eller chat.

Många saker är svåra att hitta i de rätt översiktliga specifikationer som företagen presenterar på sina hemsidor numera. Det finns nog inget alternativ, där jag inte kommer att måsta ställa minst en följdfråga över vad som ingår. Jag vill t.ex. att Safe Mode=OFF, vilket inte alltid är lätt att hitta info om. Hur stort är ett enskilt epost-konto? Är det enkelt att upp-/nedgradera om behoven skulle ändras?

Dessutom så vill jag behålla min domännamnsregistrering utanför webbhotellet – min domänleverantör fungerar alldeles utmärkt och ser ingen anledning att byta bort något som fungerat bra under många år.

Jag har försökt att jämföra likvärdiga paket och har gått på de rekommendationer som jag fått av företagen, där jag varit i kontakt med dem.

De svensktalande webbhotellen som verkar prisvärda är (och här kan jag inte just nu hitta några avgörande skillnader):

Något dyrare alternativ är:

Budgetalternativet One.Com fungerar säkert bra för de mindre sajterna (de får mycket beröm) och jag uppskattar deras ärliga svar om att jag troligen kommer att känna mig begränsad hos dem, eftersom de inte kan koppla mer än en MySQL databas till varje konto.

Jag har inte lyckats hitta något svar på mitt mail från dessa, så de stryks direkt:

Lustigt nog, så insåg jag då jag mailade in frågan via en ServiceDesk att Crystone, Servage och Levonline delar samma supportportal. De ingår alla i Online Group tillsammans med nyss uppköpta Space2u.

Kan sedan inte låta bli att titta på webhotell som finns på den internationella marknaden och som har servrar i Europa:

 • AltusHost (cPanel, Datacenter i Stockholm och Holland)
 • GoDaddy (Datacenter i Europa)

Sedan finns det massor med andra alternativ som många nämner, men som jag av någon anledning uteslutit ur listan. Det kan tyckas som att det är småsaker jag hakat upp mig på, men har man mycket att välja mellan så måste man välja bort något:

 • Loopia (Anger att statistiken är i form av ”räknare” – känns magert)
 • Webbdo (CPanel)
 • Cliche (SafeMode=ON)
 • Hostgator (cPanel – men finns i USA)
 • SiteGround (cPanel – har servrar i Holland )
 • Hosting24 (cPanel – men finns i USA)

Många har en provperiod på 30-45 dagar, men jag vill verkligen inte göra om jobbet två gånger att flytta alla filer, ändra pather, fixa mailen etc etc.

Ja, några tips?

Disclaimer: Detta inlägg skrevs i juni 2013. Inom IT-branchen händer det saker snabbt, så läser du detta senare: Dubbelkolla mina uppgifter!

 

 

6 svar på “Byta webbhotell – vilken djungel”
 1. Jag har själv använt Oderland i många år tillsammans med många av mina kunder. Är väldigt nöjd.

 2. Loopia alla dagar i veckan. Deras kontrollpanel är en av världens bästa för webbhotell. Binero och city Network har mindre utvecklade kopior av denna. Loopias statistik är awstats så den är samma som deflesta andra webbhotellen. De erbjuder utöver den också den räknare du nämner. Lägg sedan till landets i särklass bästa support med snabba svar på mail/Twitter och callback vid telefonköer så har du det mest kompletta webbhotellet

 3. Hej, Mebo här. Om det inte är för sent får du gärna utvärdera oss också. Vi kör cPanel på våra servrar och du kan också testa oss helt gratis i 30 dagar så att du vet säkert att vi kan ge dig det du behöver.

 4. Tack för både rekommendationer och nya tips. Nej, det är inte för sent. Jag har svårt att tro att jag kommer att våga göra ett byte före sommaren (support…)

 5. Mitt tips, prova oderland.se. Prismässigt skiljer det bara några kronor mellan dina olika toppalternativ men det är ganska stor skillnad på innehåll. Oderland är nog det mest kompletta webbhotellet jag hittat.
  Mvh
  Peter

 6. Hej, Özgür från City Network här.

  Först och främst – bra inlägg! Väldigt intressant att följa tankegångarna.

  Såg din kommentar om att du troligtvis inte vågar dig på ett byte innan sommaren pga. support och ville belysa en sak från vår sida. Vi har precis samma öppettider under sommaren som nu, inget kommer att förändras. Vardagar 8-22 samt helger 10-15.

  Vi önskar dig lycka till i jakten på rätt leverantör!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *