Om ens mamma säger att man ska tänka på syra- och basbalansen i kroppen, så gör man det. Jag åkte till Willys och bunkrade upp med frukt, grönsaker och rotfrukter. Jag köpte till och med norsk mesost gjord på getmjölk eftersom det skulle vara extra nyttigt.

Vad är då bakgrunden till detta intresse för syrabalans kontra basbalans i kroppen? En till mig närstående har drabbats både av rosacea och Sjögrens syndrom, vilket gjorde att vi under sommaren fokuserade på att äta mat som skulle vara gynnsamt för immunförsvaret. Antioxidanter var nog det ledord vi levde efter. Mamma gjorde ännu mer efterforskningar och hittade ett gammalt sätt att tänka som utgår ifrån hur maten påverkar pH-balansen i kroppen.

Jag tyckte idéen skulle vara intressant att prova eftersom jag visst vet att (framför allt snabba) kolhydrater är nyttigt. Man måste dock kompensera dem och jag har insett att det som oftast rekommenderas som grädde, ost och smör inte alls heller är nyttigt. En annan sak som jag reagerade över i beskrivningen av principerna var att kroppen blir surare vintertid. Jag brukar ju själv klaga över att jag tycker att vintrarna är jobbiga ur många aspekter. Jag har pratat mycket om D-vitaminer, men det kanske är mer basisk mat som är nyckeln till att uthärda kylan och mörkret på ett smidigare sätt?

Jag försöker klassa in dieten i något av de traditionella facken men lyckas inte. Det är inte lågt GI (pga rotfrukterna) och inte heller vegetariskt eftersom kött/fisk är tillåtet. Det är inte heller LCHF eftersom fett, ost etc inte är OK. Kan man kanske klassa det som någon sorts modifierad Paleo-diet?

Men nu blir det mycket frukt och grönsaker ett tag framöver i alla fall. Även de annars ratade rotfrukterna får komma med i kosten.

En snabb summering av principerna finns här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *