Så här i semestertider så insåg jag att utbudet på SR Play (Sveriges Radios play-tjänst) som jag lyssnar rätt mycket på inte räckte till. Det fanns också ett par böcker jag blivit tipsad om och ville lyssna på. Jag lyssnar hellre än läser, eftersom jag då kan sitta och sticka eller virka under tiden. Jag försökte göra en jämförelse mellan de tjänster som erbjuds, men tycker det var väldigt gammal info som jag hittade på andra sidor. Detta är vad jag kom fram till i augusti 2021. Alla missuppfattningar är mina egna.
Apparna verkar vara lätt lika och det utvecklas hela tiden. Alla appar kommer att uppfylla ditt basbehov.
Jag tycker det är en fördel att det går att växla mellan lyssnaläge och läsläge i en och samma bok som du läser: Då du somnat ifrån på kvällen, så går det snabbare att bläddra sig tillbaka i texten till rätt ställe att starta om ifrån än att flytta ljudreglaget till rätt läge. (Fast jag har insett att jag alltmer sällan slår över till läsläge utan drar reglagen rätt snabbt dit jag slutade). En sömntimer (insomningfunktion) ser jag som ett måste, då i varje fall jag använder ljudböcker för att kunna slappna av inför natten.
Offline-läge är bra, då du kan ladda ner dina böcker i din mobil eller läsplatta och lyssna även då du inte har tillgång till internet, som då du är ute och reser eller befinner dig i sommarstugan med uselt internet.
Tjänsterna hanterar abonnemang för flera personer på lite olika sätt (profiler) och huruvida flera personer kan lyssna samtidigt på ett och samma abonnemang. I regel kan bara en person lyssna från ett och samma konto samtidigt, förutom hos Storytel där flera kan lyssna på olika böcker samtidigt även i basabonnemanget (som å andra sidan är det dyraste).
Alla tjänsterna har gratis prövoperioder innan du behöver bestämma dig för vilken abonnemangsform du vill ha. Numera är det inte heller någon uppsägningstid på tjänsterna utan du betalar i förväg för 1 månad i taget.
För er som säger att det inte går att lyssna på ljudböcker för att de läser för långsamt: Det går att öka upp hastigheten i spelaren! Själv tycker jag att hastigheten 1,2 är en lagom takt att lyssna just nu.
Alla tjänster har appar för både Android och iOS men Storytel är den enda som kan använda sig av en speciell läsplatta (deras egen sålda läsplatta).
Jag tänker inte gå in på skillnaderna mellan apparna: De påminner mycket om varandra och ur mitt perspektiv är det utbudet och priset som är största skillnaderna mellan de olika tjänsterna. Det går alltid att testa en av dem och är du inte nöjd så byter du!
Sedan noterar jag också att de sajter som har både en svensk och en spansk sida har priser som är ungefär hälften av de svenska på sina spanska motsvarigheter!
Sist har jag med vårt lokala biblioteks tjänst: Umeåregionens bibliotek.
Storytel
Den som var först ut på marknaden och som också är en av världens största leverantörer av ljudböcker och eböcker. De erbjuder böcker på svenska, engelska, arabiska, danska eller finska (ingen spanska alltså). Som komplement kan du köpa deras egen läsplatta Storytel Reader. Fördelen med en läsplatta är att skärmen är speciellt anpassad för att läsa just böcker och att den håller laddningen länge. Samtidigt så är det ytterligare en pryl som ska laddas och bära med sig.
Abonnemang
Unlimited: 1 vuxen + 1 barn – obegränsat antal timmar/böcker: 179 kr/månad
Family: 2 Vuxna + 2 Barn obegränsat antal timmar/böcker: 228 kr/månad Family+: 3 Vuxna + 3 Barn obegränsat antal timmar/böcker: 287 kr/månad
Bookbeat
Detta är Bonnier-koncernens tjänst med böcker på engelska, finska, tyska, italienska, spanska, danska, polska och ännu fler språk. Det blev denna tjänst jag valde till slut och då den billigaste varianten. 20 timmar/månad räcker långt en vanlig månad för mig och vill maken ha en användare också kostar det 49 kr extra varje månad oavsett paket (han får då lika många timmar att lyssna på som det är i grundabonnemanget). Jag tycker deras app är riktigt bra, utbudet är stort och de har de böcker jag letar efter: Synkronisering mellan ljudbok och textbok är en trevlig feature, stor frihet att välja vilken hastighet du vill höra ljudboken i, stort utbud av böcker (även på spanska som jag kämpar med att försöka lära mig), sömntimer (insomningstimer) och offline-läsning.
Abonnemang
Basic: Lyssna upp till 20 timmar/månad: 99 kr/månad
Standard: Lyssna upp till 100 timmar/månad: 149 kr/månad
Premium: Obegränsad lyssning: 199 kr/månad
Familjekonto: Max 5 profiler totalt (varje familjemedlem får lika många timmar som ingår i grundabonnemanget): 49 kr/månad och profil
Nextory
Nextory är ett av nordens största leverantörer av ljudböcker/eböcker. När jag sitter och skriver denna sammanställning ser jag att Nextory har förvärvat den spanska boktjänsten Nubico, så ökar därmed på utbudet på både spanska och engelska rejält för ljudböcker, e-böcker och digitala tidningar, vilket gör mig nyfiken. Jag kämpar ju på med spanskan, så gott jag kan. Nextory har sajter i ytterligare andra länder, men när jag sedan söker på den svenska sajten så verkar jag ändå bara komma åt svenska, finska och engelska böcker.
Abonnemang
Silver: 30 timmar/månad 4 profiler (men bara 1 profil kan använda appen åt gången): 139 kr/månad
Guld: Obegränsad lyssning. 4 profiler (men bara 1 profil kan använda appen åt gången): 169 kr/månad
Familj: Obegränsad lyssning. 4 profiler (2-4 profiler kan använda appen samtidigt): 199-279 kr/månad
Bokus play
Akademibokhandelns tjänst som är sist ut och därför konkurrerar bra prismässigt mot de redan etablerade tjänsterna. De lockar med rabatter hos Bokus och Akademibokhandeln som extra förmån. Utbudet sägs vara över 50.000 böcker, så lite färre än övriga leverantörer som pratar om (flera) 100.000-tals böcker. Alla de populära böcker jag sökte på fanns dock med på Bokus Play. Det är först när jag börjar söka på mina engelska och spanska titlar som det mindre utbudet märks tydligt. Bokus Play är den enda app jag kunde logga in på och provlyssna på, utan att behöva starta igång ett abonnemang, vilket jag tyckte var oerhört inspirerande. Det blir denna tjänst jag väljer om mina 20 timmar inte räcker till, utan jag vill ha obegränsad åtkomst till svenska böcker.
Abonnemang
Bas: 1 bok/månad (du får en ny bokkredit varje månad som kan sparas till nästa månad och du får ha max 12 bokkrediter i lager): 79 kr/månad
Premium: 1 användare obegränsad lyssning: 139 kr/månad
Familj: 3 samtidiga användare obegränsad lyssning: 229 kr/månad
Audible
Amazons tjänst för ljudböcker så väldigt lite utbud av svenska titlar, då jag som vill ha svenska ljudböcker strök den direkt från listan i dagsläget. Med tanke på Amazons framsteg även i Sverige kan det dock vara läge att hålla lite koll på om tjänsten börjar ta in fler svenska titlar.
Sammanfattning
Bästa budgetvalen är Bokus Play om du kan klara dig med i genomsnitt 1 bok/månad (79 kr/månad) eller Bookbeat om du klarar dig på 2o timmar/månad (99 kr/månad).
För en person och obegränsad lyssning så är Bokus Play billigast på 139 kr/månad.
För två personer som vill lyssna obegränsat samtidigt är Nextory är det billigaste alternativet för 199 kr/månad.
För familjen (dvs minst 3 profiler) kostar alla tjänsterna ungefär lika mycket men Bokus Play är billigast. Kostnaden drar snabbt iväg med Bookbeat om du börjar lägga till flera profiler för 49 kr/månad.
För dig med barn, så har Storytel redan i grundabonnemanget inbyggda extra abonnemang för barn.
Och priset är inte allt – har du speciella läsönskemål så måste det också väga in! Framför allt om du har andra språk än svenska som du vill läsa på.
Biblioteket
Vi bor i Umeå och där använder sig vårt biblioteket av appen Biblio och alla info finns på hemsidan MinaBibliotek. Utbudet av e-tjänster är imponerande stort: E-tidningar, E-film, språkkurser (uTalk) och givetvis då också e-böcker: Både ljudböcker och e-böcker (enbart text). Det är riktigt bra för att vara en gratistjänst (tja, helt gratis är den ju inte – vi betalar alla via våra skattepengar), men utbudet är helt klart imponerande.
Dock så är det som jag redan visste inte helt enkelt att fritt välja e-böcker att lyssna på. Licenserna för e-böcker kostar per exemplar. Biblioteken har en budget och kostnaden för licenserna måste hållas inom den budgeten. I Umeå kan du låna två e-böcker eller e-ljudböcker var sjunde dag (jag tror att 2 böcker/vecka är en rätt vanlig gräns). Lånetiden är 28 dagar. När jag letar böcker så hittar jag inga av de nya titlarna som jag är intresserad av i utbudet . Alla exemplar är med all sannolikhet redan utlånade och det finns inget kösystem (vilket troligtvis inte skulle vara praktiskt genomförbart). För den som inte läser så mycket, kan vara mer flexibel i vilka böcker den vill låna just nu, så är Bibliotekets tjänst helt klart ett riktigt bra erbjudande.
För egen del så uppskattar jag nog här mest Pressreader med alla hobbymagasin och uTalk som kan hjälpa till med att träna spanska glosor.
Komplettera gärna med att jämföra med bibliotekets utbud. Nu har olika bibliotek olika lösningar, så det är i så fall ”viktigt” att nämna vilken. I mitt närområde verkar 2 i veckan eller 8 i månaden vara en vanlig begränsning och jag tror att du måste välja e- eller ljudbok om du inte vill ta upp två lån.
Fördelen med bibliotek är att så länge de inte samarbetar kan man skaffa lånekort i flera kommuner.
Bra tänkt. Jag struntade i biblioteken efter att ha hört en användare beskriva den. Långa väntetider på nya böcker, korta lånetider etc. Men du har rätt: Jag gav upp redan på förhand och uteslöt den tjänsten direkt. Verkar som du säger också fungera väldigt olika på olika ställen.