temperaturfil temperature blanket afghan temperatur filt virkad crochet

temperaturfil temperature blanket afghan temperatur filt virkad crochetDetta är min temperaturfilt för 2016! Jag har virkat filten som en stor fyrkant, dvs startat i mitten och sedan runt-runt. Filten har en färg för olika temperaturintervall och varje omgång med 6 rutor representerar en dag – med början inifrån och ut. Blått är minustemperaturer och grönt strax över noll. Gult/rött är sommartemperaturer. Det är rätt tydligt att början av året är den kallaste delen, sedan kommer sommaren och en höst som har några kalla dagar, men mestadels strax över noll. De vita partierna markerar ny månad.

En temperaturfilt är en filt där varje ruta/rad/del avspeglar dagens temperatur. Var och en gör upp en egen plan för vilka färger man vill använda för vilken temperatur. Ta sedan reda på dagens temperatur och virka sedan en bit på din filt. Du kan göra en filt som visar detta års temperatur, temperaturen då ditt barn föddes eller ditt första år i äktenskapet. Det finns också de som gör ”mood blankets”, dvs att varje dags sinnesstämning har en färg och så beskriver filten hur ditt känslomässiga år har varit. Jag har också sett ”rain blankets”, dvs hur mycket regn det har fallit ner varje dag. Andra har lagt in speciella färger för storm, jordbävning, snö, snöstorm etc.

Om du tycker att det är för jobbigt att göra en filt: Gör en halsduk! Eller gör något som bara visar på medeltemperaturen för en hel månad, då har du bara 12 olika fält att bestämma hur de ska se ut.

Jag har valt att göra en standard temperatur-filt för år 2016 och så här ser mitt färgschema ut:

tempereratur filt temperature blanket afghan color colour chartJag använder mig av garnet Fuga från Järbo som inte är alltför dyrt, lätt att få tag på men ändå känns som något högre kvalitet än ett rent akrylgarn. Välj ett garn där du kan komplettera allteftersom, då det är svårt att veta exakt hur många nystan som går åt av varje färg. Virknål nummer 5,5 mm. Det ligger många timmars jobb i en denna filt, så det kan vara värt några kronor extra i material. Jag valde blått/grått för minusgrader, olika gröna nyanser för plusgrader och sedan röda nyanser för sommarvärmen. Totalt gick det åt ca 1,2 kg garn, dvs 24 nystan eller ca 2900 meter.

Dagens temperatur kan hämtas från SHMI.Se. För historiska data finns det Excel-ark att ladda ner.

Mönstret i en temperatur-filt kan variera. Du kan göra en ruta för varje dag (mormorsrutor används ofta), lägga in flera dagar i en och samma ruta där varje ruta istället visar en vecka eller månad. En randig filt där varje rand är en dag. Det viktiga är dock att du försöker räkna ut ungefär hur stor din filt kommer att bli med det mönster du har valt. Det är inte så kul att starta med en randig filt och inse att filten blir 3 meter lång. Det är lika trist när jag valt det jag tycker är en söt liten ruta, inser att när alla 365 rutorna är på plats (en för varje dag på året) så är min filt en 3,5 meter stor kvadrat.

Vill du göra en filt av rutor kan 380 rutor (= 19*20 rutor) vara ett bra mått att utgå ifrån. Då har du 14 eller 15 rutor (beroende på om det är skottår eller inte) kvar att använda som utfyllnad, för att markera ny månad t.ex. Om du vill ha en 180 cm lång filt, så ska då varje ruta vara 9 cm bred/hög.

Så här ser min plan för hur rutorna ska placeras ut. 20 * 19 rader.

Skärmavbild 2016-01-19-2För att få en uppfattning om hur färgerna skulle fördela sig använde jag mig av gamla väderdata. Jag tog fram max-temperaturen för varje dygn år 2014 och gjorde en förenklad layout, för att se hur färgerna skulle kunna tänkas fördela sig. År 2014 var ur vädersynpunkt ett rätt variationsrikt år.

Skärmavbild 2016-01-19-6Jag fullkomligt älskar snäckmönster i virkat och ville helst göra en filt i detta mönster. Jag räknade ut hur många snäckor jag gör varje varv och hur många cm en rad blir på höjden.

Så här räknade jag:
1:a riktiga varvet innehåller 12 snäckor (inklusive hörnen). Varje varv ökar med 4 snäckor (en på varje långsida). Efter 31 varv har jag virkat totalt 2232 st snäckor. Om året har 366 dagar (2016 är ett skottår), så kan jag virka 6 snäckor för varje dag och ha 36 snäckor att fördela som månadsavskiljare (det blir 3 snäckor för varje månad). Jodå, jag har gjort en Excel-matris för att räkna ut det hela. Jag inser att filten kan bli på gränsen för liten (ca 110 cm lång), men tanken är då att fylla på med ett antal varv i vitt, för att få den tillräckligt stor.

Skärmavbild 2016-01-19-5Nu börjar det roligt: Ta reda på dag för dag vilken temperatur det är och virka 6 snäckor med rätt färg för varje dag. Ny månad blir 3 vita snäckor. När jag inte vill vänta på dagarna utan virka i förväg, eller om det fattas datas hos SMHI (vilket faktiskt händer), så använder jag mig av 2014 års siffror för att fylla ut.

Här har jag kryssat av de dagar som jag virkat.

Skärmavbild 2016-01-28[ Mönstret till själva snäckorna ]

temperature blanket temperatur filt mood shell pattern crochet

temperaturfilt temperature blanket temperatur filt mood shell pattern crochet

temperaturfilt temperature blanket temperatur filt mood shell pattern crochet

temperaturfilt temperature blanket

temperaturfilt temperature blanket crochet blanket filt virkad afghan

temperaturfilt temperature afghan blanket

Så här ser min inledande kreativa process ut med utkast till olika rutor. IMG_20160105_155333

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *