Jag får ofta frågan om varför jag kör Android och inte iPhone. Den första och största anledningen då jag köpte min första smartphone var helt uppriktigt priset. En vettig Android var länge halva priset jämfört med den billigaste iPhonen. Numera så är väl inte prisskillnaden lika stor som förut, men jag fortsätter mig att hålla mig till Androiderna.

En av mina vanliga plus- och minuslistor:

Android
+ Priset! Även om det finns Androider som är precis lika dyra som den mest exklusiva iPhonen, så får man en vettig Android med bra funktionalitet för ett betydligt lägre pris. Jag fick en splitterny modell med större skärm för lägre pris jämfört med en utgången modell av iPhone.
+ Gränssnittet är snyggt och ger möjligheter till att anpassa det efter egna preferenser. De flesta appar har massor med inställningsmöjligheter. Vill man bara köra Android out-of-the-box så går det alldeles utmärkt, men den avancerade användaren har massor med möjligheter och appar att utmana sig med.
+ AndroidMarket – det finns hur mycket gratisprogram att hämta. Jag tycker att utbudet av gratis-appar är större än på iPhone, men det är inget jag kan verifiera.
+ Stort urval av modeller: Man kan få en Android i alla prisklasser, i massor med olika färger och i olika modeller och storlekar. Vill du ha en billig, dyr, liten, kompakt, stor, tunn, tjock eller rosa? Det är bara att välja. Vill du ha bättre eller sämre kamera, blixt eller inte, dubbla kameror för videosamtal, wifi, bluetooth, exchangestöd? Välj den modell som har det du behöver.
+ De första Androiderna känndes rätt rudimentära i sin funktionalitet: Det mesta fanns där, men inget extra och gränssnittet kändes väldigt basalt utan finesser. Den senaste versionen (2.3 – Gingerbread) har ingen sådan beta-känsla utan är riktigt elegant.
+ Micro USB rules! Jag tycker det är suveränt att alla Androider har samma kontakt i form av Micro USB. Oavsett märke så fungerar samma laddare. Nu slipper jag och dottern dra med oss olika sladdar då vi är ute och reser. I varje fall jag har flera olika laddare och Micro USB kostar lite och inget att köpa numera. Annat var det förr i tiden då man fick jaga laddare för >200 kr/styck. Numera kan man ha precis så många som man vill ha: En i sovrummet, en i köket, en i bilen etc etc.

– Eftersom det finns så många olika modeller och märken är utbudet på tillbehör som skal mer begränsat. Jag har dock mer och mer börjat använda någon sorts socka istället för skal. Ett skal och skärmskydd är dock på väg, men man får handla via internet eftersom den lokala handlarens utbudet ofta är litet till annat än iPhone.
– Handla på AndroidMarket – att lägga in ett kreditkortsnummer direkt i telefonen känns inte tryggt.
– Möjlighet att uppgradera. Det låter så bra att Android är fritt och kan installeras på nästan vad som helst, men sanningen är att du är utlämnad till tillverkarens förmåga att implementera nya versioner på just din mobil. Jag uppgraderade min Xperia X10 Mini Pro från 1.6 –> 2.1 –> 2.2 – men sedan var det stopp. När nya snygga 2.3 kom, fanns det ingen updatering. Jag har aldrig och kommer aldrig att jailbreaka en fungerande ny telefon. Däremot tänker jag testa med någon kasserad – bara för att se vad som händer. Begreppet inom Android är att man gör sig till ”ROOT”.

iPhone
+ Gränssnittet är lättanvänt. Vem som helst lär sig en iPhone på nolltid.
+ App Store – det är verkligen hur enkelt som helst att ladda ner och köpa appar och de kostar för det mesta en mycket överkomlig summa. En bekräftelse via email gör det hela tryggt.
+ Eftersom iPhone bara kommer i en fysisk modell åt gången, så finns det hur stort utbud som helst på skal och tillbehör.

– Dyr! Den som trodde att det skulle komma en budgetmodell eller att gamla modeller skulle säljas till ordentligt lägre priser, trodde fel. Att argumentet att iPhonen skulle hålla längre är väl också en sanning med modifikation: Båda telefonerna går sönder om man tappar dem.
– Designen. Den må vara snygg att se på, men den är inte skön att hålla i om man ska prata länge.
– Gränssnittet är lättanvänt, men avancerade funktioner är ibland svåra att hitta, då man vill gömma dessa för att inte krångla till det. Gränssnittet är också med uppstyrt och ger mindre möjligheter till personliga anpassningar. En iPhone ser ut som en iPhone – oavett vem som kör den. Det är bara bakgrundsbilden som skiljer.
– En enda tillverkare har full kontroll över allt som rör telefonen: Allt från tillverkning av den fysiska telefonen, till mjukvaran i den och även distribution och försäljning. Vem som helst kan ju gissa hur fördelaktigt det är för konsumenten i längden? Lagom konkurrens är både hälsosam och nödvändig och jag tycker att de nya Androiderna borde erbjuda Apple en riktig match.
– Laddaren… iPhone har en speciell kontakt på sina laddare som inte förekommer på någon annan mobil. Vad jag är trött på specialkontakter…

Båda
+ Skärmarna på dagens telefoner har blivit suveräna: Klara och skarpa.
+ Gränssnitten påminner mycket om varandra och är lätta att använda.
+ Ju nyare telefon desto bättre batteritid och snabbare processor och där har Androiderna kommit ikapp.
+ Det flesta apparna finns ju numera för både Android och iPhone.
+ Alla tillverkare har sina program för synkronisering till datorn och för avancerade uppdateringar.

Jag kan tillägga att den enda smartphone-versionen som jag inte kommer att köpa igen är en som är baserad på Symbian. Den jag testade var långsam och tråkig och det fanns knappt några appar att ladda ner. Visserligen är det ett par år sedan nu, men utvecklingen har gått mot att stå mellan Android och iPhone. Som konsument så ser jag en fördel att köpa något som det finns en massmarknad för.

Ett svar på ”Android vs iPhone”
  1. Du har bra resonemang, dock lider Android av att Google ligger bakom dess OS. De har imponerande nog fått ihop ett hack som säljer. Men under skalet så är det så stora brister, dess icke restriktiva hantering av appar gör att telefonerna lätt hamnar i total dränering av batteriet. Detta kommer synas mer de närmsta åren när batterier ökar i storlek på Apple och Windows Phone. Så min rekommendation är att satsa på en Windows 8 telefon från Nokia när de nu kommer. iOS och Windows phone OS spelar i en helt annan division, du kommer se det ca 2014. Och Google kommer inte fixa till bristerna för de har inte rätt personal och mindset.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *