Vilken livlig debatt det blev på VK angående Björn Ferrys LCHF-kost. Äter han verkligen 10-15% kolhydrater eller inte? Måste man inte äta betydligt mer kolhydrater  för att orka träna?

Idrottsmän som Björn Ferry brukar ha full koll på varenda kalori som de stoppar i sig, så säger han att han äter LCHF, så gör han säkert det. Han  har presterat fantastiska resultat trots det eller tack vare det. Intressant är dock att notera att två av hans lagkamrater provat på LCHF, men inte klarat av att följa samma kost. De har återgått till den traditionellt rekommenderade högkolhydratkosten, som jag förstod det av artikeln. Något som helt verkar ha glömts bort i debatten och som jag tycker ändå mer underbygger mina egna teorier om att alla människor faktiskt inte passar att äta exakt samma diet. Och att LCHF inte är frälsningen för alla – även om den är det för många.

När man läser om framstående idrottsmän som äter LCHF så är de förvånansvärt ofta män. Samtidigt som jag upplever det som att många LCHF:are är rätt lata och faktiskt inte är speciellt intresserade av just motion. Och att just många kvinnor är de som experimenterar med diverse olika kombinationer för att kunna trycka i sig så mycket fett som man bara kan via smör och kokosfett. Kanske för att kvinnor traditionellt sett är de som stått för matlagningen i hemmet? Eller så är det bara för att det är en majoritet av kvinnor som befolkar de olika LCHF-forumen och kämpar med sin vikt.

Jag börjar mer och mer tro att vi kvinnor får kämpa som tusan med mat och vikt oavsett vilken kost  vi än väljer. Män däremot kan lägga om till LCHF och rasa i vikt, hålla den trots att de kan fuska ibland. Vi kvinnor måste vara superstrikta. Fuskar vi går vi upp och det är stört omöjligt att bli av med kilona igen. Män har större muskelmassa och därmed större förbränning.

Själv så upplevde jag att så länge jag motionerade genom mina promenader kunde jag äta low carb utan problem. När jag började med mer intensiva aktiviteter som spinning, så krävdes det ett större kolhydrattillskott för att jag skulle orka med att vara explosiv. Men då hade jag ätit low carb i 6 år. Jag tror inte alls det är samma sak att köra en intensivkur som fitnessfolket gör för att deffa, som att äta en ketogen kost under en längre tid. Fitnessfolkets deffningar innehåller å andra sidan lite fett, men de äter kalorier i rätt stora mängder istället. Jag som vanlig motionär skulle inte ens försöka jämföra mig och min kost med en elitidrottare på världsnivå. Än mindre skulle jag som icke-motionerande soffsittare fundera på att propagera för att mitt sätt att äta är det ideala för en som har enorma krav på sig för att högprestera i rätt stund.

Jag vet att jag får mothugg och att det finns de som klarar av att äta LCHF och träna stenhårt utan problem. Jag tror heller inte att man ska blunda för att alla inte verkar klara av att äta en extrem LCHF-kost.

Jag tror fortfarande på att man ska försöka hitta det sätt att äta på där man själv mår bäst. Välj sedan den kost som fungerar. Jag ser verkligen fram emot att få ta del av en noga beskriven matsedel från Ferry, så man får svart på vitt hur hans dagar ser ut. Han säger sig ju äta 10-15% kolhydrater och med de mängder mat han säkerligen stoppar i sig, så lär det inte handla om de 5 gram/dag eller 20 gram/dag som de dom äter mest extremt pratar om. Min gissning är att det handlar om kring minst 100 gram kolhydrater/dag, vilket annars brukar anses som en rätt hög nivå.  Tycker just nu att alldeles för många gör precis som mig, dvs gissar vad han äter. Att han tackar nej till bullar och kakor är väl jättesunt: Sådant skräp behöver väl ingen människa egentligen stoppa i sig över huvudtaget och ska man ligga på topp så fattar jag inte varför man ska äta annat än bra mat.

Det låter som att alla som förespråkar LCHF gör det av någon sorts idealitet. Men glöm  inte att många av de som fanatiskt förespråkar LCHF till alla vid alla tillfällen också har ekonomiska intressen i det hela. Det finns bokintäkter, tidningar, webbsidor och föreläsningsserier som man inte vill gå miste om. Det hävdas numera ofta att all information om LCHF finns fritt på nätet, men det gäller väl å andra sidan de flesta metoder: Att räkna kalorier med hjälp av något gratis program på nätet kostar inte heller något. Det finns forum för all typer av kost. Man kan välja att gå på VV eller delta i Aftonbladets Viktklubb istället om man vill. På samma sätt som man kan välja att köpa ett abonnemang hos LCHF.Se. Det handlar bara om vilken metod man är beredd att betala för extra support för. Hur mycket assistans man behöver och hur mycket man anser klara av att motivera sig helt på egen hand. Det är ytterst få experter nu som coachar inom LCHF som man gjorde till en början. Nu är det mer frågelådor eller hänvisning till de böcker som getts ut. Idealismen inom LCHF är betydligt överdriven.

Jag ser i varje fall med spänning fram emot en bok som handlar om kost och träning utifrån Björn Ferrys perspektiv. Traditionella kokböcker kryllar det redan av.

2 svar på “Ljuger Ferry”
  1. Kloka ord! Jag har genom åren också sett den där skillnaden på män och kvinnor. Paradexemplet var ett par där han inte alls trodde på LC men han fick inte välja, hon lagade all maten utom frukost, då tog han ost på vitt bröd och kaffe. Han gick nr 10 kilo på 2 månader, hon 2 fast hon kämpade och gjorde allt ”rätt”. Det måste nog finnas någon genetisk tanke bakom det faktumet att kvinnors fett sitter hårdare. De var nog viktigare för flockens överlevnad och fick inte bli för magra om det blev kris. Vi män var nog mera utbytbara…
    Det är f ö en imponerande mängd info på din sajt!

  2. Det är ett typiskt exempel som du drar. Jag tror också det har med barnafödandet att göra att vi kvinnor har en annan metabolism. Flocken överlever inte utan ny avkomma och mamman måste kunna föda sina barn tills de kan äta själva.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *