crockpot slowcooker slökokare russel hobbs
crockpot crock pot slowcooker slow cooker slökokare russell hobbs

Jag har alltid gillat att laga mat i lergryta, men lergrytan har stått oanvänd de senaste åren. Det är helt enkelt för besvärligt; så ramlar jag över ”slow cookern” eller det försvenskade ordet ”slökokare”, som enkelt förklarat är en elektrisk legryta. Du gör precis på samma sätt: Lägger in allt du vill steka/koka (kött, grönsaker, rotfrukter och kryddor) och låter sedan kokaren stå på tills maten är färdig. Oftast handlar det om 4-8 timmar beroende på vad du lagar och vilken värme du slagit på. Detta känns som ett perfekt komplement till min Viktväktarkost, då jag inte behöver tillsätta något som helst extra fett – precis som i lergrytan.

Den jag köpte är en enkel manuell modell, där du bara kan välja om du vill ha låg eller hög värme. Vill du övergå till varmhållning, så måste du själv slå över den till varmhållningsläget. Maten vi har gjort ska ändå koka så pass länge att någon timme hit eller dit inte gör något i praktiken, så hittills har det gått bra utan timer. Innergrytan är i metall med någon sorts non-stick-beläggning vilket gör att innergrytan kan användas på spisen om du vill bryna något innan du sätter igång själva kokaren. Märket är Russel Hobbs och jag hittade den på REA på ICA Maxi för 349 kr. Jag hade först tänkt att köpa en dyrare, men eftersom jag var osäker på hur en slökokare fungerade i praktiken och för oss, så ville jag testa med en billigare variant. Dessutom så var den modell jag tänkt köpa hur tung som helst! Jag orkade knappt lyfta ner den från butikshyllan. Crockpot används ofta som synonym till slow cooker och det är ett varumärke som säljer flera olika sorters ”kokare”.

Något jag inte alls tänkte på då jag plockade ner vår slow cooker i varukorgen var att den även går att använda på spisen, då innerkärlet är av metall och plant som en vanlig kastrull. Bra om jag vill bryna kött eller grönsaker innan jag sätter igång med kokandet och vill slippa smutsa ner ytterligare ett kärl. Smakerna stannar dessutom kvar i grytan. Jag var mest glad att jag hittat en lätt kokare som är lätt att hantera. Det sägs att kokkärl i keramik ska ge ett jämnare och bättre resultat, då de är mer lika originalet lergryta att använda i ugnen.

Jag är väldigt förtjust i slökokaren efter första försöket. Vi testade med biff bourgougne som första rätt och lärde oss direkt att inte hälla i för mycket vätska. Jag trodde att allt behövde täckas, men svampen och köttet både krympte och avgav vätska, så grytan blev väl såsig denna premiär. Men så god! Smakerna kommer verkligen fram och köttet blir så mört.

Jag trodde att slökokaren skulle stå och småputtra, kanske stänka lite, avge massor med vattenånga och på något sätt märkas. Det gjorde den inte alls. Slow cookern stod helt tyst och stilla på bänken, tills det började dofta riktigt god mat i huset från den.

Jag hade också fått uppfattningen om att den storlek jag valde på 3,5 liter nätt och jämnt skulle rymma mat för 4 personer. Jag gjorde en gryta som gott och väl räckte till 6 personer och jag hade kunnat få ner mer mat: Antingen mer gryta eller potatis. Nu kokade vi potatisen på spisen istället.

Många kallar alla slökokare för crockpot, men Crockpot är en tillverkare av slow cookers bara och ingen speciell modell.

Att tänka på vid köp är:

  • Hur stor slow cooker behöver du? Det finns allt ifrån 1,5 liter till 7 liter. 3,5 liter brukar anges som en norm för 4 personer. Vill du göra saker som t.ex lasagne så behöver du kanske fundera på hur stor själva botten på kokkärlet är. Vi gör middagar för 6 normala portioner i vår 3,5 liters, men då blir det inte mycket över till matlådor. Ris eller potatis kokar vi på sidan om de gångerna. Till 4 personer får vi plats med allt i pottan: Kött, grönsaker och potatis eller pasta.
  • Vilket material vill du ha i kokkärlet? De flesta slow cookers har ett kokkärl i keramik (precis som i en lergryta alltså för jämn värmefördelning). En sådan slökokare blir därför väldigt tung att hantera, speciellt då den är full med mat men även otymplig att diska. Det finns dock de som har ett innerkärl i metall och med olika typer av beläggning.
  • Vill du kunna bryna köttet eller löken innan du sätter igång att koka? Då behöver du en innergryta som tål att användas på en vanlig spisplatta.
  • Behöver du en timer? En kokare som har timer går oftast automatiskt över till varmhållning. En manuell får du själv vrida om knappen på. Å andra sidan så kan du inte koppla in en manuell timer till en slökokare med en digital timer om du vill ha en fördröjd starttid (jag lämnar diskussionen om riskerna med bakterietillväxt till ett annat tillfälle). De saker vi kokat i grytan har ändå kokat så länge att en timme hit eller dit inte gör någon skillnad, så än så länge har vi klarat oss bara fint med en manuell kokare.
  • Vill du ha mer funktioner än bara slow cooking? Det finns alltifrån de enklaste modellerna (som jag har) till de som har massor med olika program och till och med tryckkokning.
  • Vill du kunna se maten utan att lyfta på locket? Det finns både slow cookers med glaslock eller solida lock. En slow cookers lock är inte på något sätt tätslutande, så locket är lätt att lyfta på. Jag tycker dock det är trevligt att kunna kika på maten utan att släppa ut värme eller vätska.
  • Något som ofta glöms bort är att grytan ska förvaras mellan användningarna. Den är så stor att du knappast vill ha den framme hela tiden. Vissa modeller är höga och smala, andra låga och breda och andra mer som en vanlig gryta eller en jättestor gryta.

När det gäller recept så finns det massor om du googlar på ”crockpot recept” eller ”slow cooker recept”. Du kan också använda dig av helt vanliga recept men köra dem längre bra i slow cookern. Här finns gott om utrymme för att vara kreativ och experimentera.

Detta är i alla fall matlagning helt i min stil!
Det blir perfekt att starta igång denna på morgonen och sedan komma hem till färdiglagad mat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *