hotell tervis pärnu estland spaJag har varit på Spa-resa till Pärnu, Estland. Äntligen kan man säga eftersom jag pratat om detta i flera år, men till slut övertalade mig väninnan att bestämma mig och följa med. Det var jättebra att hon övertalade mig. Vistelsen var väl värd varenda krona. Alla stressade människor (och framför allt ensamstående föräldrar) borde få en vecka på Spa då och då.

sparesa med nordins resor

Vi åkte med Nordins resor. Allt fungerade klanderfritt och utan förseningar eller problem. Snabba incheckningar och noggrann och tydlig information. Det märks att de både gjort detta många gånger förut, men också att de är oerhört kunniga, service-minded och älskar sitt jobb. Jag blev också fascinerad över vilka historielektioner vi fick oss till livs också.

Vi bodde på Tervis Spa som är ett av Estlands största spa-hotell. Tervis ligger i Pärnu, vackert beläget vid havet, ca 13 mil söder om Tallinn. Sommartid måste detta vara en av de mest fantastiska badorter man kan hitta, med den 18 mil långa sandstranden som sträcker sig vidare in i Lettland mot Riga. En gång var Pärnu en populär badort för oss svenskar, men med åren har mer exotiska resmål tagit vid. Jag skulle mer än gärna besöka denna stad sommartid någon gång eftersom man trots senhösten kan ana hur vackert det måste vara här sommartid.

broderad duk med rosorJag kan erkänna att jag var lite rädd för att det skulle bli långtråkigt, men tänkte att man får fylla ut med långa promenader och shopping på sta’n. Dessutom har jag ju datorn med, retorikbok och nyinköpt broderi, så sysslolös skulle i alla fall inte jag bli. Och det blev inte långtråkigt, utan emellanåt snarare lite stressigt.

hotell tervis pärnu estland spaDet låter lite med 3 behandlingar/dag som ofta är knappt en halvtimme långa, men det är en STOR anläggning och bara transporttiden mellan de olika rummen är rätt ordentlig. Dessutom skulle jag hinna med två läkarbesök, extra behandlingar som pedikyr och hårfrisörskan, provtagning, sight-seeing-tur med bussen runt Pärnu, trivselkväll och överraskningsutflykt en hel eftermiddag. Vi hade full sjå att hinna klämma in ett gemensamt besök i badhuset och shopping på sta’n i programmet. Det var inte många eller långa stunder som jag satt på rummet och tog igen mig, utan det var alltid något som hände.

pärnu estlandVissa dagar var det till och med svårt att hinna äta sina måltider, vilket jag inte gillade. Att stressa med maten är det sämsta jag kan göra för egen del. Nästa gång jag åker hit, kommer jag att veta vilka krav jag kan ställa på tidsbokningen så att det inte blir för körigt.

20131031_095817a

Korridorernas design och den likartade klädseln gjorde att jag kände mig som att jag var på Månbas Tervis. Alla gäster gick omkring i de långa korridorerna med myskläder på (alt. badrock) och med sin blå behandlingsbok i handen, helt fokuserade på att försöka hitta igen rätt dörr med rätt siffra. Det finns många dörrar att välja mellan och de ligger långt ifrån varandra ibland. Väl framme vid rätt dörr släpps man in till ytterligare en ny värld, där man får sin behandling. Vädret var också höstigt, blåsigt och regnigt som inte uppmanade till utevistelse. Det förstärkte också känslan av att man var i en glasbubbla, där allt man behövde för att överleva fanns. Men det blir en skön och avslappnad stämning och man lär sig snabbt känna igen varandra och hälsar då man möts i korridoren på väg till nästa behandling. Den första dagen behövde man ha kartan nära till hands, då man villat bort sig i de olika husen.

Jag hade med mig min one-piece som var en perfekt ersättare till en  badrock: Snabbt att ta på och av inför behandlingarna men jätteskön att röra sig i. Sedan får man ta lite kommentarer som ”baby-dräkt”, ”spark-dräkt” etc.

tervis korridorer pärnu estlandHotellgästernas medelålder var som förväntat hög, men några ungdomar som fått följa med på familjeresa fanns också med och även de såg ut att trivas. Oväntad många medelålders par hade också sökt sig hit, vilket jag inte förväntat mig. Min fördomsfulla åsikt var att hit åkte äldre eller medelålders damer för att vila upp sig, men spa-resa har uppenbarligen blivit ett alternativ till charter-semestern. Jag kan nog förstå det, då detta erbjuder betydligt mer aktivitet än en sol- och bad-semester men ändå inte är en så aktiv semester att det krävs att man legat i träningsläger innan (som jag sett att kraven varit på vissa vandringsresor jag tittat på).

20131031_102838Rummen på Tervis var verkligen jättefina. Jag bodde i det som kallas för Hus 2 och rummet var nyrenoverat i skandinavisk stil  med ljusa trägolv, vita väggar och matchande ljusa trädetaljer. Sängarna var jättesköna. Ett extra plus var också att jag hade tillgång till (gratis) WiFi på rummet. Det är så skönt att kunna krypa upp i sängen med datorn och jobba lite, skriva lite på retorikuppgiften eller bara slösurfa på Facebook. Den enda sittmöbel som fanns (förutom sängen) var en enkel ”köksstol”, men istället så fanns det i hallen utanför sittgrupper med vita skinnfåtöljer, som var jättesköna att sitta i. Detta blev den naturliga samlingsplatsen där jag kunde låna estnisk ström till datorn för att läsa retorik och blogga och Linda kunde sitta och sticka.

20131102_101911a

Utsikten från mitt fönster på 4:e våningen var vackert hav men också Estoniamonumentet, som gav en lite obehaglig påminnelse inför hemresan om vilka krafter som havet besitter. Speciellt som stormen Simone kom och hälsade på den första natten och höll mig vaken med sitt vinande.

saltkammare tervis spa pärnu estlandDagarna har alltså varit fyllda med behandlingar. 3 stycken/dag är inkluderat i priset.

De behandlingar som jag har provat på är (alla dessa ingick i priset):

 • Saltkammaren: Ett rum helt täckt av salt i tak och på golv. Sedan blåser man in en saltad dimma. Där sitter man en halvtimme och läser eller bara njuter av tiden. Det är oerhört bra för luftrören – som att andas den underbara danska havsluften.
 • Klassisk massage: 23 minuter ingår varje dag, men en av dagarna slogs det ihop till ett 45-minuters-pass och så får man hoppa över en dag istället. Helt vanlig massage, men jätteskönt.
 • Inhalation: Man inhalerade eucalyptus-ånga via ett munstycke. Oj, vad det lossade slem och frigjorde luftvägarna.
 • Örtpärlbad: Ett bubbelbad där man tillsätter eteriska oljor utifrån vilka behov man har. Jag fick en doft som jag älskar: Lavendel. Däremot bad jag läkaren om att byta bort denna behandling efter ett försök. Jag fick inte så hett badvatten som jag ville ha, så jag låg och småfrös efter 2 minuter. Efteråt var jag supertorr i huden, så fick ösa på med massor av hudlotion då jag kom upp på rummet.
 • Ljusterapi med massagestol: Detta fick jag som utbyte mot örtpärlbadet. Man sitter i en enkel massagefåtölj i ett ljusrum. Skönt och avkopplande.
 • Paraffinbehandling: Jag fick paraffinplattor uppvärmda till 40 grader som lades på övre delen av rygg och axlar. Sedan ligger man där och låter dem verka i 15 minuter. Jätteskönt.
 • Badhuset: Är inte direkt en behandling men vi hade fri tillgång till badet varje dag före kl fem. Där fanns min favorit det ”Japanska badet” som höll 41 grader. Rekommendationen är att ta saker i rätt ordning: Först ett par längder i poolen som höll 28-29 grader. Efter det bubbelpool med 34 grader och sist det japanska badet. Annars känns den ordinarie poolen som att bada i en isvak. Det fanns en massa olika bastuar också som saltbastu, ångbastu, aromabastu och vanlig bastu.

Mina preferenser inte har ändrats efter denna vistelse: Allt som har med ljus och värme att göra, gillar jag!

Man kan även ta olika labbprover och jag passade även på att kolla mina sköldkörtelvärden (TSH och T4). Detta kostade €20 extra.

helmi spa skönhetssalong hotell tervis pärnu estlandHelmi Spa är skönhetssalongen som erbjuder extrabehandlingar som manikyr, pedikyr, hårfrisörska etc. Allt detta kostar extra. Det finns även lokala aktörer som erbjuder likadana behandlingar helt nära hotellet och till något lägre priser, men jag kände att jag ville göra det enkelt för mig så jag valde Helmi. Det man ska tänka på är dock att vara snabb på att beställa tider (både på Helmi och salongerna utanför) eftersom de snabbt blir fullbokade.

Det jag gjorde på Helmi var:

 • Hårfrisörska för klippning (de hade inte tid att bleka slingor på mig) Jag har nog aldrig varit med om en som klippt så snabbt. Men det blev bra, även om det gick fort och var halva priset jämfört med min ”billiga” frissa hemma och mindre än en tredjedel av priset jämfört med frissan i Umeå.
 • Spa-pedikyr: En klassisk pedikyr där det ingick 10 minuters extra fotmassage jämfört med den klassiska pedikyren. Fötter och naglar blev i alla jättefina och att få fötterna omskötta är alltid skönt.

Personalen på Tervis förtjänar ett speciellt omnämnande. Man kan ana en viss influens av det gamla öststatstänkandet när det gäller kundservice: De säger inga ”onödiga” ord och man undviker ögonkontakt med kunden. Jag vet inte om det till en del beror på språkproblem: Om man inte tar ögonkontakt med kunden, så blir inga samtal inledda och man slipper försöka prata på knagglig engelska. (Linda hade invändningar mot den här kommentaren och tyckte att personalen visst sökte ögonkontakt under behandlingarna. Men det finns många anställda här och vi har haft olika som har behandlat oss och vi kan haft olika tur eller otur).

Läkaren som jag fick träffa (två gånger) var i alla fall oerhört trevlig och engagerad. Hon blev uppriktigt glad då jag frågade vad jag skulle göra då jag kom hem, dvs för att jag inte bara kom hit, tog behandlingarna och sedan glömde bort dem. Hon rekommenderade mig att köpa en saltpipa.

Personalen är oerhört noga på tider (bra!), gör exakt det som ska göras – varken mer eller mindre – och allt går jättefort. Effektivitetskonsulter borde alla göra ett besök här, för att få inspiration över hur service kan effektiviseras. Men det finns samtidigt gott om personal och de är oerhört korrekta och noga med att det är ordning och reda på papper och betalningar.

Efter några dagar här, så har i alla fall vissa i personalen tinat upp och hälsar och ler  då man ser dem och är både trevliga och välkomnande, på ett sätt som vi är mer vana vid. En del talar helt OK svenska och många talar en riktigt bra engelska, så det är lätt att göra sig förstådd i receptionen etc.

Maten var helt vanlig husmanskost i stil med skolbespisning. Jag lärde mig snabbt att salta och peppra innan jag ens smakade av den. När maten är så här pass enkel brukar det alltid sluta att jag i princip bara äter vegetariskt, så även denna gång. Hade det inte varit för wienerbröden till efterrätt, så hade jag nog gått hungrig. Inte speciellt nyttig diet på ett hälsohem.

 • Frukost: Vanlig frukost med äggröra&prinskorv, yoghurt och cornflakes/müsli, ost,  kallskuret pålägg, hårdkokt ägg och kaffe/te med kex. Finns det kakor kvar från middagen dagen före läggs de också fram.
 • Lunch: Soppa (ofta jättegod!), varmrätt och efterrätt (inget kaffe).
 • Middag: Varmrätt, bulle/kaka som efterrätt och kaffe.

Till varje måltid står det bröd och smör framme. Drycken till alla måltider kommer från juice-maskinen med tre sorters juice plus vatten. Det fanns också alltid ett större eller mindre salladsbord samt frukt framme. Om man hade behov av specialkost fick man fråga efter detta.

20131031_134941a bilda
Det var Halloween då vi var där, men det märkte vi inte mycket av. Däremot hade de en riktigt scary dekoration i matsalen. Jag gissade vilt på vad de rörliga stora läbbiga vita fluffiga sakerna skulle föreställa, men lyckades aldrig komma fram till svaret: En upp-och-nedvänd hjärna!

20131031_093358a

En annan sak som fanns i matsalen var en påminnelse om var vattennivån hade nått efter stormen Gudruns härjningar.

20131031_121504aEftersom vädret var så dåligt (blåst och regn), så var vi inte ute i onödan. En eftermiddag fick vi i alla fall en sight-seeing med bussen. Pärnu är en både vacker och fascinerande stad och jag tänka mig att den sommartid är helt fantastisk med all grönska, den 18 mil långa sandstranden som sträcker sig efter kusten än ner mot Riga och alla sommarturister som är på besök.

Gamla orenoverade fallfärdiga hus från Stalins tid blandades med modern bebyggelse eller hus som renoverats till nyskick. Och majoriteten hus var av den senare sorten. Bostadsområdet med lägenheter av typen ”miljonprogram” utanför centrum, kändes väldigt fräscht och fint och såg helt upprustat ut.

20131029_160539aSådana här gånger så känns i alla fall Umeå som väldigt långt borta. Jag har varit till Tallinn och Estland förut, men då har utgångspunkten varit Gyttorp, Nora istället för Umeå. Bussresan ned till Värtahamnen var väldigt lång, men det gick rätt bra ändå. Vi fick flera pauser där vi kunde sträcka på benen, lunchen var förbeställd och kaffe serverades i bussen, så resan gick bra ändå.

Jag åker gärna på spa-resa igen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *