Allt ska provas minst en gång och nu har jag startat med geocaching. Ett riktigt kul sätt att kombinera promenader, friluftsliv, socialt umgänge med teknikintresse och problemlösning.

Man behöver också väldigt lite för att starta:

  • Registrera sig på geoaching.com så man kan logga sina besök.
  • En GPS. Antingen en vanlig bil-GPS (jag har en Garmin nüvi) eller telefonens inbyggda GPS. Den app som jag gillar bäst (för Android) är c:geo. Fast det finns faktiskt de som geocachar med en vanlig hederlig karta i papper också. Telefonen är nog i alla fall alternativ nummer ett eftersom man alltid har den med sig.

Sedan är det bara att börja leta cachar, eller skatter som jag säger för att motivera min dotter att hänga på. Det här är en alldeles utmärkt familjeaktivitet: Ta med barn och hundar och ta en långpromenad och leta skatter. Jag är ingen klätterapa utan vill hålla mig på marken utan att behöva krypa i små utrymmen, så än så länge håller jag mig till de enkla gömmorna.

Några nybörjartips:

  • En cache kan se ut nästan hur som helst, men är en stängd burk av något slag. De jag har hittat hittils har varit i storlek från plastbehållaren från ett kinderägg, över till plastlåda typ lunchbox för att avslutas med en 20 liters hink typ färghink.
  • Titta på svårighetsgraden. En etta kan även vi ovana ofta hitta, men börjar det handla om höga svårighetsgrader som t.ex. 5, så kan man vara rätt säker på att det innebär behov av klätterutrustning. Jag är inte så avancerad utan håller mig hittills till de lättfunna. Detsamma gäller terrängen: Titta på svårighetsgraden för att förbereda dig på vad som kan vänta dig.
  • Vissa cacher är tillräckligt stora för att man ska kunna byta saker med andra cachare. Ha med något lämpligt i fickan som du kan lägga i cachen istället för det du tar därifrån. Jag lägger mina mobilsmycken där, men det kan ligga precis vad som helst av lågt värde i lådan: Kapsylöppnare, hårsnoddar, leksaker, småmynt, skruvar etc. Jag har förstått att vissa lägger i saker som man vill ska ”resa” en längre sträcka och där varje cachare flyttar (t.ex. nallen) ett steg i rätt riktning.
  • Tänk ut ett smeknamn och registrera dig på geocaching.com före första gången så du vet vilket namn du ska skriva på loggremsan för att bevisa att just du har varit där.
  • TFTC = Thanks For The Cache
  • Det är ingen skam att inte hitta en cache. Läs ledtrådarna noga men om du ändå inte hittar den: Åk hem och fundera, surfa lite på internet efter fler ledtrådar och försök igen.
  • Gör i ordning en caching-väska. I min väska ligger just nu:
    En penna, utbytessaker, papper för att föra anteckningar och ett par arbetshandskar eftersom jag ogillar att röra i okända saker ute i naturen.

Det känns inte nu som att jag kommer att bli någon fanatiker som kommer att resa land och rike runt för att slå något sorts rekord, men som en extra krydda på promenaderna är det här för mig en alldeles utmärkt aktivitet.

Happy caching!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *