altblockflöjt alto recorder treble altbockflöte blockflöte blockflöjt bok kurs grund fortsättning
altblockflöjt alto recorder treble altbockflöten blockflöten blockflöjt bok kurs grund fortsättning

Tänk att det inte fanns sådant här på ”min” tid! En blockflöjtskola som du helt kan följa på egen hand.  Även en medelålders tant kan väl få öva upp sin färdighet på blockflöjt? Jag hör hur någon därute säger: ”Men varför blockflöjt? Det mest gnälliga och tråkiga instrumentet som uppfunnits! En blockflöjt är inget instrument utan en leksak.” Därför att det inte alls är gällt utan kan du spela på det så har blockflöjten ett oerhört vackert och klangfullt ljud. De billiga plastflöjterna du kan köpa är nog mer en leksak än ett instrument, men lägg på någon 100-lapp för den minst flöjten och du får ett bra instrument att spela på. De är lätta att transportera och ta med i packningen.

Efter att de gamla blockflöjterna mest fått ligga och vila de senaste åren, med enstaka avbrott bara för att testa att jag fortfarande kommer ihåg alla grundgrepp, så bestämde jag mig för att nu är det dags att satsa ordentligt. Istället för de gamla ostämda träflöjterna så har jag köpt nya plastblockflöjter. De kostar inte mycket men har ändå en fin ton. Plasten gör dem också väldigt lättskötta. Både Yamahas och Aulos flöjter låter bra och är lätta att spela på.

Ett bra sätt för att träna upp gammal kunskap igen är genom att följa en grundkurs från början till slut, så att du inte missar viktiga grundläggande saker. Det är lätt att börja slarva när ingen dubbelkollar dig. Att lära sig spela ett instrument är hård träning och en lärobok tvingar dit att gå igenom även svårare övningar som t.ex. snabbare låtar istället för att göra som jag brukar göra: Spela en långsam ballad som inte bjuder på några utmaningar. Att sitta själv är dock svårt, då jag inte alltid hör hur musiken är tänkt att låta. Jag kan läsa noter, men det är inte samma sak som att få spela med komp där musiken är ”på riktigt”.

tenorblockflöjt sopranblockflöjt altblockflöjt alto soprano tenor recorder

Jag har ett tag följt Sarah Jeffery från Team Recorder: ”Hi, I’m Sarah and I’m a Recorder Player!” på YouTube (jag blir glad redan när jag hör hennes inledningsfras). Det finns hur mycket inspirerande material där som helst! En bok hon föreslog för vuxna nybörjare var ”Altblockflötenreise” som kan köpas från t.ex. Amazon.De. Den finns i tre band och alla kommer med 3 CD-skivor. Varje stycke i boken kommer med 2-4 olika inspelningar med komp och med eller utan blockflöjt: Den första i långsamt tempo, den andra/tredje i rätt/snabbt tempo och en sista version i snabbt tempo med bara komp. Du får en helt annan uppfattning om hur det ”borde” låta och det är inspirerande att känna det som att du spelar med i en grupp, fast du bara sitter hemma i ditt vardagsrum. Det är så roligt!

Jag har valt att satsa på altblockflöjten eftersom det är den ursprungliga flöjten som användes mest och som den ursprungliga barockmusiken är skriven för. Både sopran och tenor är stämda i C, så deras grepp är exakt likadana. Altblockflöjten är stämd i F, så där motsvaras det grepp som ger ett C på sopran/tenor istället ett F.  Sopranblockflöjt är den som känns enklast att spela på eftersom stämningen i C gör att den mer följer musik som är gjord att sjungas och den är lättblåst. Altblockflöjten har däremot en betydligt mjukare och dovare ton och är behagligare för örat. Tenor är ännu mjukare och dovare, men jag har svårt att nå alla hål med mina fingrar. Jag har testat två modeller: En med en extra klaff för att lättare nå sista hålet och en utan klaffar. Konstigt nog så når jag hålen bäst på min Aulos 211A Robin series (utan klaff), men det flyter inte och jag har ibland svårt att få luften att räcka till. Därför känns altblockflöjten som det bästa valet. Jag funderar på att köpa även en basblockflöjt, för att ha alla varianter, men jag har svårt att tro att jag orkar blåsa in tillräckligt mycket luft in i det stora instrumentet.

Varför då ens försöka förfina sina blockflöjtstalanger? Är du vuxen så finns det få sammanhang där du kan få dela med dig av ditt musicerande. Det finns inga skolorkestrar, skolkonserter eller någon som tycker det är charmigt om du ”spelar lite för våra gäster”. Det finns ingen som kommer att fråga efter dina kunskaper och be dig spela. Det är dock en tillfredsställelse att höra vackra toner som man själv har åstadkommit och tillsammans med de nya möjligheterna med komp på CD-skivor så kommer du i alla fall att kunna känna dig som en del av en ensemble. Spela, blunda och låtsas att du sitter mitt i en orkester.  Applådera sedan dig själv, för att du är duktig och faktiskt kan!

15 svar på “Spela blockflöjt – visst kan vuxna också göra det”
 1. Hej Maria,
  Tack för inlägget. Jag har köpt en altblockflöjt i plats (Yamaha YRA-402B) och har börjat lära mig själv. Har nyligen lärt mig de 5 översta tonerna (c-g) och har precis börjat försöka spela fler toner längre ner, tex G (hålla för alla hål förutom dubbelhålet längst ner) men det låter hemskt. Är det en annan teknik (jag blåser likadan) eller har jag fått en dålig flöjt?
  Vet du något forum där det går hitta andra som vill lära sig spela blockflöjt tillsammans?

 2. Vad roligt att fler tränar på altblockflöjt! Mitt tips är att hålla öka på ett i taget med fingrarna och noga se till så att alla verkligen täcker hålen. När man lägger till fler fingrar i greppet är det lätt att något tidigare finger halkar lite snett så att det kommer in extra luft.Sarah Jeffrey och TeamRecorder har många bra filmer på YouTube med olika tips. Jag känner inte till någon som tränar på blockflöjt tillsammans i något forum. Jag hade gärna varit med i ett sådant i så fall, då jag ibland känner mig väldigt ensam i mina försök att träna och bli bättre. Om fler är intresserade går det alltid att skapa ett sådant FB-forum?

 3. Hej, jag är i startgroparna och vill lära mig en fb grupp vore toppen
  Tack för ett bra inlägg.
  Undrar också om greppen mellan sopran och altblockflöjt är väldigt olika? Har spelat sopran som ung men nu sugen på en alt.
  // Anette

 4. Hej! Greppen är likadana, men representerar olika toner, då en sopranblockflöjt är stämd i C och en altblockflöjt i F. Tar du alltså samma grepp på bägge flöjterna blir det ett C på den ena och ett F på den andra. Ibland kan man också spela exakt likadant på bägge, om det inte spelar någon roll för t.ex. komp. Spelar jag bara själv, så har ju inte tonhöjden någon egentlig betydelse och jag tycker att alt-blockflöjten har ett mjukare ljud. Det finns väldigt mycket klassiska noter för altblockflöjt, då det egentligen är ”originalflöjten”. Lycka till!

 5. Heja heja! Blås på bara. Det finns många skolor med komp att spela igenom. Är det tråkigt ensam, tvinga in vänkretsen. Hos mig fanns det både alt- och tenorflöjt! Själv är jag nybliven ägare till en basblockflöjt. Låga G är inget problem, men låga F är faktiskt riktigt kärv – men kommer nog varefter.

  Sonen spelar trombon, men är lite nyfiken på mina saxofoner. Jag hoppas han vill gå vägen via blockflöjt först. Fint och mindre ljud än saxofonen. Mindre jobb, men med samma grundteknik. Med blockflöjt kan C-stämt och F-stämt vara lite merarbete vid notläsning. Saxofonerna har samma skillnad, men förenklas genom att noten alltid kallas C men i själva verket är Bb eller Ess. Det kräver ständig transponering vid spel med andra, vilket lätt blir rörigt.

  Som sagt, fortsätt blåsa. Stanna inte vid ensamspel utan locka med någon bekant. Kolla med musiksällskap i grannskapet. Kanske finns där någon gitarrist som hellre vill vara blåsare?

 6. Tack för pepp! 🙂 Gott Nytt blåsår 2020! 🙂

 7. Har fått en block altflöjt . Det skulle vara så roligt att kunna spela på den. Finns det någon som kan visa hur den fungrerar på någon kurs på nätet.
  Finns det böcker el.dyl.
  Den låter så fint och mjukt!
  Finns inte den med i orkestrar?

 8. Hej! Jag önskar att det fanns fler nybörjarkurser för vuxna och även möjlighet att spela i ensembler och orkestrar. Har man inte fått chansen som ung, så känns det ofta som att man är ”körd”. Jag har löst det genom att:
  1. Köpa läroböcker som har en medföljande CD-skiva. Det är mycket mer inspirerande om man får spela tillsammans med andra, även om det är en CD-skiva.
  2. Sarah Jeffery på Teamrecorder har massor med bra och inspirerande videos att titta på: Youtube
  Lycka till!

 9. Här är en till som har blivit galen i flöjt.. Alla grepp på flöjter kan ni hitta på Fredmans musik.. Och ett tips, sök Spelmanslag som spelar folkmusik där ni bor, lätt att vara med. Tack för alla tips!

 10. Vad roligt att läsa! Började tänka på min blockflöjt häromdagen som jag spelade på som ung. Har en sopran i trä (moeck) och även en altflöjt. Kanske dags att ta fram i jul!

 11. Hej!
  Vet du var man kan hitta noter på Gärdeby gånglåt och Äppebo gånglåt för altblockflöjt?

 12. Folk wiki hittar du massor av låtar, bla det du söker, där finns både noter och midifil..

 13. Hej!
  Och min familj har många spelat blockflöjt (plus andra instrument) som unga och i år skall alla få varsin flöjt i julklapp (vi är många och en del får en fife, sen sopranino-, sopran och alt- och tenorblockflöjter). Har du tips på var jag kan hitta noter som kan hjälpa oss att t.ex. kunna spela stilla natt tillsammans?

 14. Halloj! Underbart att den här bloggen finns… 🙂
  Nybliven återbörjare, dvs spelade blockflöjt när jag var yngre. Gav bort mina flöjter och har under senare tid gått omkring och skakat i abstinens. En altflöjt är just nu på väg med posten, och tenoren toppar önskelistan. Jag ser fram emot att utbyta tips & ideer samt – om möjligt – så småningom hitta någon/några att spela med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *